Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Nedostatky poradny, pravdivé informace, marihuana, extáze

4.5.2016

Dotaz

Dobrý den. Nedá mi to a musím poukázat na jeden velký nedostatek jinak vcelku pěkné poradny. Proč vkládáte klamavé informace ohledně užívání rekreačních drog ? Myslím tím např marihuanu a extázi. Často tady čtu jak poukazujete na to že extáze způsobuje poruchy paměti a motorických funkcí, když to bylo sakra už dávno vyvráceno. To nevíte že jediné riziko u extáze je přehrátí organismu ke kterému nedojde ve 100% případů, pokud se dodržují základní ´´pravidla´´ ? Jedině když dotyčná osoba zanedbává pitný režim, nebo je nějakým způsobem predisponována. Dále to samé s marihuaou. Setkal jsem se zde několikrát s tvrzením že marihuuana poškozuje krátkodobou paměť, ale to také není pravda. Marihuana sice při dlouhodobém užívání poškozuje krátkodobou paměť, ale vše se po jejím vysazení dává do normálu. Nebylo by lepší dávat lidem kteří žádají o radu pravdivé informace a né je strašit trvalým poškozením mozku ? Čtu zde jen odpovědi typu TĚŽKO ŘÍCT CO VÁM JE. Vím že to je riskantní určovat takhle diagnozu, ale u těchto rekreačních drog to lze, protože je již známo že nezpůsobují dlouhodobé poškození mozku. Takže všechny odpovědi na tohle by měli znít DOPLŇUJTE VITAMÍNY,MINERÁLY A ČASEM TO PŘEJDE. Zatím by to zde platilo u všech psychických problémů s těmito drogami které jsem zde prošel (skoro všechny jsem prošel). Výjimkou by bylo když si zde uživatel stěžoval že všechno vidí za sklem. Tam by se mohlo jednat o tzv depersonalizaci která může být dlouhodobá (v souvislosti se stimulanty nebývá, to je jen malé procento). Potom by to samozřejmě neplatilo u uživatelů s psychickými poruchami jako schyzofrenie atd, a také u uživatelů které mají nějaké psych.nemoci v rodině (hrozí že drogy budou fungovat jako spouštěč). Nebuďte prosím 100 let za opicema a řekněte pravdu že tyto drogy jsou absolutně neškodné když se to s nima nepřehání nebo nevzniká psychická zavislost. Byl bych fakt moc rád kdyby alespoň ´´odborníci´´ říkali ryzí pravdu a to že MARIHUANA A EXTÁZE JE NEŠKODNÁ.Děkuji. PS: U těchto drog doporučuji užívat maximálně jednou za měsíc. Pak nebude problém ani psychická závislost. Samozřejmě pokud budou nějaké vedlejší účinky na zdravém jedinci bez psych.onemocnění nebo bez predispozic k psych.onemocněním tak na 100% časem odezní, ale když budete mít tyto špatné zkušenosti tak neužívat vůbec, protože se vám mohou vracet ve vyšší intenzitě po každé dávce. Nezapomenu dodat že s drogama se musí jednat rozumně, a užívat jen občas :)Do závislosti se spadne hned :)

32815
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za Váš pohled na problematiku a oceňuji, že jste pročetl náš web a podrobil ho kritickému zkoumání. V této poradně není úplně prostor pro diskuzi, kterou by si toto téma zasloužilo, ale pokusím se alespoň stručně shrnout, jak k němu přistupujeme a z čeho vycházíme.

Stojíme si za tím, že je naším cílem poskytovat pravdivé informace, které vychází jak z odborných výzkumů, tak ze zkušeností samotných uživatelů psychoaktivních látek. A právě na základě toho nelze s jistotou tvrdit, že extáze a marihuana jsou neškodné. Zároveň zde ani zdaleka netvrdíme, že každému uživateli těchto látek se přihodí nějaká trvalá poškození.

Ano, často odpovídáme, že těžko říct, co konkrétně člověku je. S velkou pravděpodobností mohou potíže nastalé po užití marihuany či extáze samy odeznít, což se také v našich odpovědích objevuje. Určitě platí, čím větší pauzy mezi užitím člověk dodržuje a čím víc se snaží podpořit tělo v regeneraci, tím lépe. A samozřejmě po špatných zkušenostech lépe neužívat vůbec.

Na druhou stranu internetová poradna nikdy nenahradí osobní kontakt třeba s lékařem či psychologem a psychiatrem a nedokáže zahrnout velké množství proměnných, které mohou hrát roli. Nelze tedy vyloučit, že potíže přetrvají nebo se rozvinou dál. Některé proměnné popisujete i Vy sám - potíže mohou nastat u lidí s psychickým onemocněním či s předpoklady k němu. Dalším rizikovým faktorem je nejasný obsah momentálně dostupných drog, nejen co se týče množství drogy, ale také příměsí. A pak je tu celá řada individuálních charakteristik jako momentální zdravotní stav (i psychický), kontext životní situace člověka a tak dále.

Pak už je na místě bavit se o tom, jak vůbec hodnotit, zda jsou drogy „neškodné". Zda jsou neškodné z hlediska akutního ohrožení života. Zda z hlediska dlouhodobých zdravotních problémů. Zda z hlediska toho, jak mohou zasáhnout do života člověka.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality