Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana v těhotenství

4.5.2016

Dotaz

Dobry den, do 19. tt jsem uzivala marihuanu, ted jsem se konecne rozhodla skoncit. Rada bych se zeptala, jaky dopad to muze mit na vyvoj plodu a zda nehrozi nejake nemoci u narozeneho miminka, hlavne psychicke, ale i fyzicke. Dekuji za odpoved.

32812
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny.

Výsledky dosavadních výzkumů se shodují na tom, že kouření marihuany má podobně negativní efekt jako kouření cigaret. To se děje hlavně vlivem zvýšeného obsahu oxidu uhelnatého v krvi matky, který omezuje přísun kyslíku k plodu. I když se většina dětí rodí vesměs zdravá (i v případě užívání toxičtějších látek), mohou se ve větší míře objevit některé negativní dopady užívání. Ty se oproti matkám nekuřačkám liší hlavně v tom, že se děti mohou rodit předčasně, mít o něco nižší porodní váhu a délku. Co se týče nemocí, Vám mohu napsat, že souvislost mezi jinými vrozenými vadami plodu a kouřením marihuany zatím nebyla prokázána.

Z výše zmíněných důvodů je dobré se marihuaně v období těhotenství, pokud možno vyhnout. Pokud už jste nějakou dobu v těhotenství kouřila, neznamená to ale automaticky, že by se mělo něco zásadního dítěti stát.

Na závěr své odpovědi bych chtěl především ocenit, že jste se rozhodla kouření marihuany ukončit, a že se snažíte přistupovat k těhotenství zodpovědně. Zároveň bych Vás chtěl podpořit, abyste o svých případných pochybách mluvila s ošetřujícím lékařem. Hlavně s ním můžete probrat, jak zmírnit potenciální rizika a jaká vyšetření jsou potřebná k ujištění se o zdraví dítěte, abyste mohla být v těhotenství co možná nejvíce v pohodě.

Zdraví Vás poradna EXTC

PS: V případě jakýchkoliv hypotetických obtíží při abstinenci od marihuany či např. při nástupu nepříjemných chutí/cravingu je možné vše anonymně probrat v některé z adiktologických ambulancí, např. ZDE.

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality