Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Jaký to bude mít dopad?

5.5.2016

Dotaz

Dobrý den, žiju na Slovensku. v pondelí sem byl u mé detské doktorky s chřipkou. Odebrala mi moč a ve středu kdy jsem měl jít na kontrolu, mi oznámila že si mě dovolila testovat na základe toho že moji dobrou kamarádku pozitivne otestovali na více drog, a oznámila mi že jsem pozitivní na THC. Řekla mi že mám výsledky oznámit jednomu z rodičú, momentálne žiju s nevlastním tátou který už mě jednou varoval jestli budu mít společné neco s drogama tak jdu hned na léčení, takže jsem to oznámil mamce, ta volala s doktorkou a doktorka jí řekla že výsledky se budou posílat na úřady a do školy, a ješte prý poslala moji moč do Bratislavy na podrobný rozbor kde zistí drogy púl roku dozadu + jak častý sem uživatel. Poslední dobou sem jenom střídavě přez víkendy bral pervitin nebo extázu v menším množství, pár mesicú spátky sem testoval i opiáty konkretne tramal. Mám tedy pár otázek, až přijdou výsledky z bratislavy, múže mě doktorka stanovit drogově závislým, a co potom? Budou se výsledky posílat na sociálku? Prospech ve škole i docházku mám dobrou, jen si rád přez víkend užiju, mrzí mě že to zašlo až sem, chci se zeptat jaký to bude na mě mít dopad. Ďekuju předem za odpoveď, s pozdravem.

32809
 

Odpověď

Dobrý den Adame,

děkujeme za oslovení poradny Extc. Rozumím Vašim obavám a oceňuji, že se k problémům stavíte takto aktivně. Za naši poradnu bych chtěl dodat, že nejsme zastánci obdobného "testování na tajno" a navíc bez souhlasu zákonného zástupce, které je např. v ČR podmínkou k legálnímu otestování. Zároveň Vám ale k Vašim otázkám bohužel musím napsat, že nemám jasnější představu jaký je v dané věci standardní postup na Slovensku.

Pokud by vše odpovídalo ČR, tak by řešení zahrnovalo oslovení OSPODu a nastavení pravidel spolupráce (včetně případných variant léčby) na ose Vy, rodiče, OSPOD, škola. Konkrétnější dopady a opatření si netroufám odhadnout a doporučoval bych Vám ještě případně zkontaktovat některou z online právních poraden ve Vaší zemi.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality