Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze a nevolnost

11.5.2016

Dotaz

Dobrý den, před 4 dny jsem měl 2 pilulky extáze s časovým odsunem 8 hodin. Bylo to mé první užití této drogy a už cítím 4 dny jakous nevolnost a špatně se mi spí. Chtěl bych se zeptat na vysvětlení tohoto stavu a rady jak urychlit proces nabytího svého 100% stavu. Předem děkuji

32800
 

Odpověď

Dobrý den Mirku,

děkujeme za oslovení naší poradny.

Po odeznění účinků extáze (anebo psychoaktivních látek, které by za ní mohly být vydávány, viz např. tento náš odkaz) se někdy může dostavit nevolnost, únava a další více či méně nepříjemné psychické či somatické stavy. Rizika delších vedlejších účinků se navíc mohou zvyšovat při užití více tablet (i přes několikahodinový časový odstup). Viz tento článek týkající se harm reduction přístupu v případě experimentování s drogami.

Co se Vaší otázky týče. Je složité celý proces nějak podrobněji vysvětlit, jelikož experimentování s danými látkami může na každého působit individuálně a roli zde může sehrát celá řada faktorů - užité množství, citlivost k dané substanci, obsah látek v extázi, momentální psychické a zdravotní nastavení člověka atd. Nepříjemné stavy a jejich dozvuky je ale většinou možné charakterizovat slovem "dojezd", kdy se tělo (a mozek) postupně regenerují ze zvýšeného výkonu a náhlého výdeje některých neuropřenašečů po užití. Více si můžete přečíst např. ZDE.

Celý proces "navrácení se zpět do optimálního stavu" obvykle není možné nějak významněji urychlit Je doporučováno dopřát tělu dostatečný odpočinek, nezatěžovat jej dalšími toxickými látkami, věnovat dostatek času spánku, jíst spíše lehčí stravu a např. pít detoxifikační čaje.

Pokud by Vámi uvedené komplikace snad neustupovaly (anebo se zhoršovaly) do doby, kdy k Vám dorazí moje odpověď, tak by bylo bezpečnější vše probrat již přímo s odborníkem (např. praktickým lékařem).

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality