Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin - přání přestat

16.5.2016

Dotaz

Ahoj.Je mi 20 a už 4 roky s bandou berem pervitin kazdy vikend nekdy vic. Je pravda,že nějakou dobu se cítím skvěle paráda,miluju život,ale posledni dobou co je to častější mám velké bolesti v dolni oblasti zad.Život bez pervitinu mi prisel strasne zlej,odpornej,zadna radost,štěstí nic,Po něm se bavíme vsichni celý vecer a drzime spolu.Myslím že kazdy mame svuj pribeh ktery nas k tomu dostal.Me osobne nizke sebevedomi,deprese a zadni kamaradi.Avsak po 4 super letech zacinam mit strach ze uz se projevuji následky jako prave bolest zad,spatna pokozka,spatny zaludek. Mým přáním je přestat,ale myslím že sama to nedám.Kamarádi co neberou ty by me jedine odsoudili a mamka to neví i když nekdy sedím a chci jí to rict.pak se ale zarazim a premyslim co by stoho bylo kdyby to vedela.pomohla by mi? byla pri me? nebo me zabila na miste.Kazdopadne jsem slaba povaha..potrebuju nekoho kdo by byl semnou a ukazal mi ze ten svet je tady pro me a je bajecnej i bez drog.Moc bych to chtěla.Děkuju

32793
 

Odpověď

Dobrý den, Tino,

děkujeme za důvěru a za Váš dotaz, ve kterém popisujete svoji 4 letou zkušenost s pervitinem, který Vám přinesl jednak hodně pozitivního, zároveň však poslední dobou zažíváte velké bolesti v zádech, všímáte si i dalších následků a píšete, že si přejete přestat.

Předně bych Vás chtěla ocenit za to, že si pro sebe hledáte informace a podporu. Vypadá to, že přemýšlíte o změně a oslovení naší poradny by tak mohlo být prvním krokem.

Píšete také o Vašich obavách, že to sama nedáte a že byste potřebovala někoho, kdo by v tom byl s Vámi. V tom bych Vás ráda podpořila. Můžete zkusit oslovit někoho ze svého okolí, komu důvěřujete. Z Vašeho dotazu vnímám, že je pro Vás důležitou osobou Vaše mamka (nevím však, zda si umíte představit, že by ona byla tím, komu se opravdu svěříte). Kladete si otázky, jaké by to bylo kdybyste jí o pervitinu řekla, zda by Vám pomohla, nebo Vás zabila. Reakce rodičů na téma drog bývají obojího typu - hodně podpůrné i hodně vyplašené. Nekteří rodiče nemají o drogách dostatek informací, částečně se stále jedná o tabu. Zároveň užívání drog zkrátka přináší spoustu rizik a bývá těžké se ze světa drog vymanit a rodiče se o své děti často bojí. Věřím ale, že mamka Vám může být velkou oporou, pokud si o celé situaci dokážete promluvit bez obviňování a s vědomím, že je váš vztah pro vás obě důležitý.

Můžete si také říct o pomoc profesionálům. Je běžné navštěvovat psychologa či psychoterapeuta i s mnohem méně náročnými životními situacemi, než představuje přestávání s pervitinem. Pro vyhledávání můžete využít tuto mapu pomoci. Konkrétně v Opavě se můžete poradit v Kontaktníma krizovém centru Pod Slunečníkem. Pro návštěvu se můžete rozhodnout Vy sama anebo klidně i společně s mamkou, což by mohla vnímat jako Vaši snahu se k té situaci postavit čelem.

Hodně štěstí a sil přeje poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality