Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kofein, bolest žaludku

20.5.2016

Dotaz

Dobrý den, je mi 16 let a v posledním měsíci jsme si s kamarádem oblíbili šňupání kofeinu. Jelikož nám došel, objednali jsme novou zásilku - čistý kofein v prášku. Předtím jsme akorát vysypávali obsah z tabletek. Včera, 19.5 jsme to tedy zkoušeli - zhruba v 17:00. Problém je, že já to přehnal, kamarád byl v pořádku. Užil jsem asi 200mg šňupnutím a 200mg rozpuštěných v kofole - najednou. Překročení doporučené denní dávky jsem si vědom. Jak to probíhalo. Nejdřív jsem byl velice "zrychlený", měl jsem velký tok myšlenek, potil jsem se. Pak přišel svalový třes, zima, pocení. Po asi 2 hodinách účinek odezněl, ale přišlo něco opačného. Cítil jsem se slabý a unavený, chtělo se mi spát, dále mě tížila nevolnost žaludku - jednou jsem záměrně vyvolal zvracení, to trochu pomohlo. Poté jsem si na žaludek vzal Loseprazol 20mg - jednu tabletku. Dříve jsem měl s žaludkem problémy, proto jsem si vzal Loseprazol, jiný lék na žaludek jsem doma neměl. Jakmile odeznělo všechno co bylo spojeném s užitím kofeinu, zůstala jen bolest žaludku. Ta přetrvává dodneška, 20.5 - 8:38. Mám lehké pocity na zvracení, ale nezvracel jsem. Trochu mě bolí břicho, abych zahnal hlad, opatrně jsem snědl ovesnou kaši a pomalu vypil meduňkový čaj s medem. Moje otázka zní, zda si můžu vzít například černé uhlí, nebo kapky na žaludek - prostě něco co by zmírnilo bolest žaludku. Dále co bych případně ještě měl dělat? Velmi jsem se po tomto zážitku poučil, už nemám na kofein ani pomyšlení, zkrátka ho už nechci vidět. Děkuji za odpověď, s pozdravem Automechanik.

32783
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za důvěru v naši poradnu, ale otázky týkající se léků a zdravotních problémů by měly být prodiskutovány přímo s lékařem, kterého v týmu bohužel nemáme (např. v této poradně by měl být k dispozici). Za nás Vám mohu s ohledem na zmíněné limity alespoň stručněji napsat, že jste zvolil dobrý postup (s postupným pitím čaje a zkoušením sníst něco lehkého a neriskováním podobných experimentů do budoucna). Co se týče černého uhlí (v malém množství), tak jeho konzumací podle mého názoru nemůžete nic zkazit, zároveň si ovšem nemyslím, že by Vám mohlo nějak výrazněji pomoci.

Každopádně doufám, že Vám je již lépe. Pokud by Vás žaludek bolel i nadále (do doby než k Vám dorazí moje odpověd), tak bych Vás chtěl podpořit, ať raději neriskujete a vše proberete s praktickým lékařem, který by Vás mohl případně nasměrovat dále.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality