Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana a antidepresiva

26.5.2016

Dotaz

Dobrý den, jsem kuřákem marihuany již od 14-ti let, a vždy mám období kdy hulim více a méně. Když jsem ji užíval ve velkém množství dlouhodobě, tak se mi jakoby ,,zalepil,, mozek a měl jsem problémy s pamětí a komunikací, ale to vždy přešlo po pauze nebo omezením. Před 3mi měsíci se mi objevili psychické problémy a začal jsem užívat antidepreesiva. Řešil jsem s Paní doktorkou kombinaci marihuany a antidepresiv, a doktorka mi zakázala užívaní marihuany. Jenže jsem tvrdohlavý a travku mám rád, a už asi 3 týdny hulim každý den tak 3 jointy a je mi fajn, antidepresiva také začali fungovat. Jsem komunikativní jako nikdy předtím a řekl bych že i mozek mi funguje lépe. Podle mně mi marihuana na depresi pomáhá, užívám domácí kytičky které jsou slabé. Mám trošku strach že by to mohlo mít něaký špatný dopad na moji psychiku, ale zatím vnímám jen pozitiva. Chtěl bych se zeptat jestli je tato kombinace nebezpečná, či je to individuální záležitost ? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

32769
 

Odpověď

Dobrý den,

obě témata - účinky marihuany a psychika člověka - jsou sama o sobě těžko předvídatelná a mohou být ovlivněná spoustou faktorů. Proto Vám nedokážu s jistotou říct, jestli ve Vaší situaci při kombinování antidepresiv a marihuany momentální pozitiva přetrvají anebo je to pro Vás nebezpečná kombinace. Nemusí se stát nic závažného, zároveň se Váš stav může i zhoršit.

Těžko také říct, co bylo dřív, jestli psychické problémy, nebo marihuana. Marihuana může urychlit nástup psychických potíží, ke kterým má člověk předpoklad. Zároveň naopak někteří lidé s psychickými problémy vyhledávají marihuanu, protože může přinést částečnou úlevu. Je to celkem složité téma a chápu, že kvůli potenciálnímu riziku Vám doktorka užívání marihuany zakázala.

S rizikem potíží je potřeba počítat vždy a rozhodnutí bude nakonec na Vás. A je na místě ještě zvážit, jak s tím naložit ve vztahu k Vaší lékařce. Jestli marihuanu kouřit bez jejího vědomí, což jí znemožní zvážit všechny okolnosti a může narušit účinnost léčby, anebo jí o marihuaně říct, což možná může ztížit Vaši další spolupráci, anebo jestli nestojí za to vyzkoušet, co by udělala varianta antidepresiv bez marihuany.

Můžete se také ještě poradit v této poradně kolegů, kde je k dispozici lékař.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality