Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

MDMA, arytmie, rizika

28.5.2016

Dotaz

Dobrý den, před několika týdny jsem užil tzv. emko (koncentrát extáze). Jelikož mám již od dětství podezření na vyšší tlak a matka má diagnostikovanou arytmii (u mě se tento problém projeví jen velmi velmi zřídka vteřinovým přeskočením srdce) byl jsem na takové věci vždy opatrný. Jelikož jsem však 2x podstoupil celodenní měření tlaku a monitoring srdce, kde mi nebyly zjištěny žádné problémy (jen nervozita při měření u doktora - důvod vysokých čísel při měření tlaku) a tudíž ani nařízena léčba, látku jsem zkusil. Sám kamarád, který mi ji nabídl, je celkem zkušený uživatel všeho možného, ale zároveň je také dost opatrný a "čistotu" emka má ověřenou. Měl jsem dva dny po sobě jednorázovou, ne příliš velkou dávku. Zdravotní problémy jsem žádné nezaznamenal, jen při nájezdu jsem ucítil chvilkovou znatelnou změnu v tlaku a pak později v noci mě kromě potřeby močit vzbudil pocit bušení srdce. Ten však nebyl přímo "hmatatelný", spíš pocitově jsem znervózněl. Jinak bylo vše naprosto v pořádku a možná jsem i tyto "symptomy" příliš zveličoval, jelikož jsem prostě panikář. Chtěl bych si tuto látku vzít někdy s přítelkyní, která s ní zkušenosti zatím nemá. V její rodině má však matka rovněž diagnostikovanou arytmii, byla s tím na operaci a bere léky. Přítelkyni cca 1 do měsíce také prý chvilkově, vteřinově přeskočí srdce. Jiné problémy nemá, ani není přeskočení spojené s jinými projevy, nevolností apod. Jen cítí sekundový přeskok. Chtěl bych se zeptat, jestli nám mohou v takovém případe hrozit nějaká rizika z občasného užití emka. Nehodláme si např. každý týden celou noc dávat několik dávek, jen si ve výjimečných chvílích dát jednou za čas malou/střední dávku. Kromě "problémů", které jsem popsal výše, ničím netrpíme. Já mám své problémy dané spíše psychicky (celková nervozita - bušení srdce) a přítelkyně kromě drobných přeskoků nikdy ničím jiným netrpěla. Jen se jí velice často tvoří modřiny, avšak špatná srážlivost ji zjištěna NEbyla. Na testování měla krevní srážlivost v normě. Děkuji mnohokrát!

32762
 

Odpověď

Dobrý den Jane,

děkujeme za Váš email. Oceňuji, že si zjišťujete informace takto dopředu a že řešíte možná rizika experimentování s MDMA.

Jen na úvod. Tzv. emko neslýcháme jako označení pro "koncentrát extáze", ale spíše bývá obvykle spojeno s TĚMITO významy. Co se týče Vaší otázky. Vzhledem k obtížím, které popisujete a to zejména u Vaší přítelkyně (arytmie) by bylo bezpečnější v tomto ohledu raději neriskovat a nepodstupovat tento experiment a to ani s nižšími dávkami. Jedním z možných vedlejších účinků MDMA může být právě arytmie (viz např. TENTO text) a i když by se nic stát nemuselo, riziko potenciálních problémů s v případě náchylnosti ke kardiologickým obtížím výrazněji zvyšuje. Finání rozhodnutí a odpovědnost je ale samozřejmě pouze na vás. Pokud byste se rozhodli MDMA vyzkoušet, tak souhlasím s Vámi v tom, že může být zcela zásadní dodržovat základní principy harm reduction (mezi něž patří nízké dávkování, nekombinování dané látky s jinými etc.), o kterých si můžete přečíst např. ZDE.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality