Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

THC, nepříjemné myšlenky, co dělat

6.6.2016

Dotaz

Dobrý den, užívám marihuanu ke kouření denně od svých dvaceti let. Před dvěma roky jsem po jointu prožila nepříjemný zážitek. Z ničeho nic jsem se začala bát, že mě někdo v bytě přepadne, následně jsem to vytěsnila jinou myšlenkou- opačnou ( zabít přítele) Od té doby jsem měla psychiku na dně, hlavně strach abych příteli doopravdy neublížila ( nepřetržitá myšlenka mu ublížit). Každopádně dobře mi z toho nebylo, nikdy předtím jsem takto nepřemýšlela ( agresivně). V tu dobu jsem si procházela také velkým stresem v práci. Omezila jsem kouření trávy ( kouřím denně, večír) , ale zas se to vrátilo, v podobné formě. Viděla jsem dokument o kanibalech a od té doby se bojim, že jsem bud já lidožrout, nebo, že mě někdo napadne a ublíží mi :( Vůbec se nemohu radovat, tyto myšlenky mě táhnou psychicky dolů. Mám strach, že zešílím. Docházela jsem k psychiatričce, ale vždy mi řekla trochu jinou diagnozu ( psychoza, OCD, uzkostně depresivní porucha) Už se mi k ní nechce, vždy do mě napere léky, jenže po nich se cítím uplně prázdná. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli by jste mi mohl něco doporučit. Ted prožívám úzkost a v té depce Vám píšu. Děkuji vřele za odpověď. S pozdravem a přáním krásného dne Anna

32746
 

Odpověď

Dobrý den Anno,

děkujeme za oslovení naší poradny. Oceňuji, že píšete i přes takto nepříjemné psychické rozpoložení a že se snažíte vše aktivně řešit.

Co se týče Vaší otázky. Většinou je základem zotavení či úspěšné léčby důvěra v lékaře či psychologa proto mi přijde rozumné uvažovat o změně, pokud se Vám k stávající psychiatričce více méně nechce. Doporučil bych oslovit např. lékaře/psychiatra z Kliniky adiktologie (přímý kontakt najdete v rámci TOHOTO odkazu) anebo z ambulantního centra CADAS (spadá pod Sananim). Zároveň bych hlasoval i pro případnou spolupráci s psychologem/terapeutem (kontakt opět můžete najít v odkazech výše) a pro zvýšení terapeutického efektu touto "dvojkombinací".

K tématu marihuany a nepříjemných psychických stavů - v rámci své praxe se s obdobnými problémy občasně setkávám. Rád bych Vám napsal, že pokud již dojde k jejich spuštění, tak je obvykle prvním preventivním krokem dlouhodobější vysazení marihuany (které vše může samo o sobě srovnat) anebo alespoň zcela zásadní omezení jejího kouření (např. pouze na situace, kdy se člověk cítí bezpečně, jak vnitřně, tak v prostředí - viz. set a setting). Přičemž kouření 1x denně stále považuji za velmi časté a tudíž rizikové z pohledu ovlivnění psychiky, jejich dalšího výskytu a případné duševní nestability - což de facto sama popisujete "zas se to vrátilo, v podobné formě".

Budeme Vám držet palce, aby se vše zlepšilo a bylo Vám co nejdřív lépe. Hodně sil přeje poradna EXTC!

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality