Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Bere dcera drogy?

8.6.2016

Dotaz

Dobrý den, mám podezření,že 19ti letá dcera (studující střední školu) bere drogy. Časté změny nálad,prospěchu ve škole..jako na houpačce. v pokoji jsem našla platíčka neurolu,ritalinu .. Momentálně má odjet na 3 měsíční stáž do zahraničí,máme situaci řešit hned nebo vyčkat návratu ze zahraničí ? A jak se celkově k situaci postavit ?

32741
 

Odpověď

Dobrý den, Markéto,

děkujeme za Váš dotaz. Píšete o svém podezření, že Vaše dcera bere drogy. Popisujete časté změny nálad a prospěchu ve škole. Ty mohou být způsobené drogami i nemusí. Nalezená platíčka léků už by o nějakém problému svědčit mohla. Neurol a Ritalin jsou léky, které předepisuje lékař. Mladí lidé s nimi někdy experimentují. Někdo je užívá na party v kombinaci s alkoholem, další je berou kvůli uklidnění, proti nervozitě či úzkosti. Ale opravdu těžko spekulovat, jaká je situace Vaší dcery.

Na otázku, jak se celkově situaci postavit, asi neexistuje univerzální odpověď. Neznám situaci u Vás doma ani vztah, jaký mezi sebou s dcerou máte. Za sebe mohu doporučit se k celé věci postavit otevřeně, zbytečně situaci nedramatizovat, ale ani nepodceňovat. Prvním krokem nejčastěji bývá si o celé věci a hlavně o Vašich obavách promluvit na neutrálním místě. Například někde venku, při společné činnosti apod., kde se budete obě cítit v pohodě a v bezpečí. Začít můžete například tím, že jste si něčeho všimla, nedoporučují se výčitky či výhrůžky, můžete mluvit o tom, že se o dceru bojíte, zeptat se jí, jestli se něco neděje atd. To, zda by tento rozhovor měl proběhnout před tím, než Vaše dcera odjede na zahraniční stáž nebo až potom, jsou dvě možné varianty, které je potřeba zvážit. Problém se na stáži může sám od sebe vyřešit, ale také nemusí. Za sebe bych asi doporučila rozhovor neodkládat, i když to může budit obavy a může to být nepříjemné.

Pokud by Vaše podezření bylo potvrzeno, můžete se obrátit na odborníky. S nimi se můžete poradit o tom, jak se zachovat, můžete přijít sama nebo i společně s dcerou. Tyto pracovníky můžete vyhledat na mapě pomoci. Ve Vašem městě je to konkrétně Renarkon.

Pokud byste si rozhovor s dcerou potřebovala vyzkoušet nanečisto nebo byste chtěla získat ještě další názor či celou situaci probrat, můžete zavolat například na anonymní rodičovskou linku. Umím si představit, že máte nyní starosti a na obou místech můžete získat podporu.

Hodně štěstí přeje poradna EXTC.

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality