Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Výroba drog vs. úleva od nemoci

18.6.2016

Dotaz

Zajímá mne jaký si myslíte, že by byl názor soudu na vlastní domácí výrobu Desoxyephedrinu pro jeho léčebné učinky na moji nemoc Panických ataku. Tato nelegální droga dle zákona je jediné co mne pomáhá bez větších vedlejších učinku. Naproti tomu všechna jiná legální antidepresiva mi zpusobovali otupělost jak fyzickou tak emoční. A při vynechání léku těžké fyzické abstynenční příznaky. Pervitin mne stačí požít jednou za 8 až 10 dnu v dávce 50 až 100 mg a příznaky nemoci zmizí. Na ulici si tuto látku kupovat nechci z duvodu nekvalitní výroby. Ilegalizování některých drog mne přijde jako zavrhnutí z hlediska společenské nevědomosti, domestikaci společnosti a falešných doměnek. Lidé zneužívající ruzné rekreační drogy se neliší od lidí zneužívající drogu známou jako alkohol, která jé paradoxně rovněž i rozpouštědlem a čistidlem.Trestná činost spojená s užíváním drog je spojena s morálními hodnotami jedince nikoli drog. 95% Uživatelu drog trestnou činnost neprovádí. 80% uživatelu vedou normální plnohodnotný život, nejsou to žádní kriminálníci. Ilegalitou drog pouze stát podporuje organizovaný zločin což je těžký paradox. Stejně tak prohybyční zákony některých státu. Žijeme ve světě nevědomostního posuzování na základě falešných doměnek. To jsem, ale odbočil. Co tedy mužu čekat za reakci policie na moji vlastní výrobu vlastního léku, který legální cestou nelze sehnat. Nevím jestli toto rizko podstoupit pro své zdraví. Z hlediska lidskosti, morálky a zdravého rozumu stíhání mé osoby beru jako omlovám se za tento výraz jako těžkou demenci. Děkuji za následné vyjádření vašeho názoru a rady. Přeji hezký den.

32717
 

Odpověď

Dobrý den Davide,

musím říct, že se mi bude odpovídat složitě, pokud se mám vyjádřit k celému Vašemu dotazu. Složitá je totiž i Vaše situace. Na jednu stranu byste riskoval postih za výrobu drog, na druhou stranu Vám jde o Vaše vlastní zdraví v situaci, kdy Vám nic jiného nepomáhá.

Pokud mám odpovědět pouze na Vaši otázku ohledně práva, v tom je zákon jednoznačný. Jakákoli výroba drog je dle tresního zákoníku považována za trestný čin, viz například ZDE - trest je vždy uveden v určitém rozsahu, takže je zde prostor pro posouzení individuálních okolností každého případu. Bylo by možné ještě všechno po právní stránce probrat v této drogové  Právní poradně A.N.O., ale domnívám se, že není úplně možné se vyhnout trestu v případě odhalení výroby drog.

Chápu, že Vám to možná může znít absurdně, v momentě, kdy hledáte úlevu od Vašich potíží. Přesto bych Vás chtěla podpořit spíše v tom hledat ještě další cesty. Pervitin totiž může být "dobrý sluha, ale zlý pán". Pokud jste nebyl spokojený s dosavadní léčbou, můžete vše zkonzultovat ještě s jiným lékařem či zkusit najít osvícenějšího lékaře/psychiatra. V lecčem může pomoci také psychoterapie anebo klidně i nějaká alternativní léčba.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality