Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, zhulenost, CNS

26.6.2016

Dotaz

Dobrý den. Jsem příležitostným kuřákem marihuany. Když si zahulím na první várku hodně, je to všechno fajn a jsem zhulený jak to má být. Ale když mě stav začne přecházet a dám si ještě, třeba tak za cca 3 hodinky, tak už mě to většinou nezhulí (ani když si dám velkou dávku). Čím to je? A jak se proti tomu dá bojovat? Případně jaký je čas, za který se tělo aspoň částečně "vyresetuje" a tráva na něj začne působit?

32695
 

Odpověď

Dobrý den Karle,

díky za Vaše dotazy.

Pokusím se vše co možná nejjednodušeji vysvětlit. Nervová soustava a její ovlivnění psychoaktivními látkami (marihuanou aj.) má své fyziologické limity a "brzdy" a není tak možné být neustále ve stavu high neboli v případě marihuany "zhulení". V případě užití marihuany dochází k přímému působení na některé neurotransmiterové (endokanabinoidní, dopaminergní aj.) systémy v mozku, které se po "zásahu zvenčí" potřebují obnovit a regenerovat, což chce čas. Podtrženo, sečteno - nelze mozek neustále stimulovat psychoaktivní substancí (respektive jde, ale bez původní odezvy a s vysokým rizikem vedlejších účinků). Budete-li chtít ještě detailnější vysvětlení vlivu kanabinoidů na CNS a konkrétních fyziologických dopadů tak doporučuji např. TUTO interaktivní prezentaci.

Co se týče Vaší druhé a třetí otázky. Asi se již budu opakovat, ale jde především o to, že mozek a nervová soustava potřebují čas na regeneraci (nikoliv resetování). Tato doba bývá u každého uživatele individuální. Vezmu-li vše pohledem přístupu harm reduction (snižování zdravotních a jiných rizik), tak je doporučováno vyhnout se obloukem intenzivní (denní a vícečetné denní), pravidelné konzumaci a zvolit méněčetnou, ojedinělou frekvenci.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality