Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin a matka

27.6.2016

Dotaz

dobry den..je mi 17 let od nejakych 11ti let sem se nejak zacila o drogy.(co jsou zac,proc je lidi berou,jake to je byt na droze atd) ale nebrala sem! ale zacla sem se bavit s lidma kteri ano.Lakalo me to a tak sem zacla vyhledavat tyhle lidi a rikala si ze je chci zkusit.Pak si nasla v 16 letech pritele ktery bral pervitin a rekl mi ze ma matka 100% brala drogy ze to pozna a ze zdrejme i v tehotenstvi ze mam taky takove ty priznaky..(nadmerna hyperaktivita,dokazala jsem nespat i 3 dny v kuse,jsem pry agresivnejsi,a mam zachvaty dokazu se nastvat a rvat hazet nabytkem vyvolavam konflikty a jsem i pry vykroucena) ja se zacla smat nechapala jsem..moje mama ma ty same "priznaky" jako ja.Ja mu neverila ale po roce sem zacla uzivat pervitin taky..snupu a obcas kourim beru necele 4 mesice a zacinam si uvedomovat ze mel asi pravdu..dala jsem si poprvy a strasne mi to chutnalo a hnef sem vedela ze chci brat porad..nejdriv mi stacilo za 100..ale po cca mesic mi nestacilo..nyni potrebuju tak za 300-400 a docetla jsem se ze je to vse diky mi matce..je to pravda ze brala i ma matka? ( par lidi mi reklo ze ji zna jako mladou a ze opravdu brala) nechce se mi to verit..prosim o odpoved dekuji

32694
 

Odpověď

Dobrý den Adriano,

píšete, že už delší dobu se kolem Vás točí téma drog a zajímá Vás. Nakonec jste se přes lidi, kteří drogy berou, i Vy sama dostala k pervitinu. Přemýšlíte, jestli to vše má co dělat s Vaší matkou a ptáte se, jestli také užívala drogy.

Díky za důvěru s Vaším dotazem, bohužel Vám ale na tuhle otázku nedokáže spolehlivě odpovědět nikdo jiný než Vaše matka. Všechno ostatní budou vždy jen domněnky. "Příznaky" ve Vašem chování, kterých si všiml Váš přítel a to, že Vy sama teď pervitin stále více vyhledáváte, nemusí nutně znamenat, že Vaše matka užívala psychoaktivní látky. Může to souviset s různými věcmi. Na druhou stranu pokud užívá žena pervitin v těhotenství, může to skutečně do budoucna dítě ovlivnit. Opravdu Vám ale nedokážu říct, jak to bylo v případě Vás a Vaší matky.

Chápu, že se snažíte zjistit, jestli Vás matčino chování v těhotenství nemohlo "předurčit" k užívání pervitinu. Za sebe bych Vám ale chtěla především napsat, že i kdyby se zcela hypoteticky Vaše obavy potvrdily, tak to automaticky neznamená, že Váš život hned musí být spojený s pervitinem. Vnímám to i opačně. I kdyby to bylo tak, že Vaše matka užívala, Vy máte  možnost si sama vybrat, jestli tohle bude Vaše cesta nebo ne. A mohla byste si konec konců dát na tuto psychoaktivní látku ještě větší pozor.

Na závěr už jen krátce. Ve Vašem mailu popisujete zvyšování dávek a také to, že Vám pervitin hned "strašně zachutnal a hned jste věděla, že chcete brát pořád". Za takovéto situace obvykle bijeme na poplach (dá se předpokládat, že pro Vás pervitin bude velmi rizikovou záležitostí) a doporučujeme zkusit vše nějak co možná nejdřív řešit. Jednou z variant může být např. ambulantní docházení k profesionálovi z oblasti adiktologie (psycholog či terapeut, viz např. Mapa pomoci) a mapování Vašeho vztahu k této psychoaktivní látce (a míry jejího vlivu na Vaši osobu a život).

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality