Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Přítelkyně a podezření na drogy

7.7.2016

Dotaz

Dobrý den dlouho sem zvažoval ci napsat nebo nenapsat mame s pritelkyni male dite 8 mesicni moc krasny chlapecek priznam se driv sem uzival pervitin ale nini sem cisty koupil sem si i kuli tomu testy primo na pervitin ale nyni mam jiny problem a to podezreni ze pritelkyne pervitin nadale uziva a lze mi do oci nespi ma rozjete zornice strasne zhubla propadle tvare nevim co mam delat :( nechci aby mela problemy ale nechci aby se neco stalo malemu .... ja chodim do prace 3 smeny provoz bydlime od sebe ona u babicky ja sam v byte nabidl sem ji spolecne bydleni ale nechtela a ke vsemu jezdi s malym autem .... nevim mozna se pletu ale nechci riskovat po par hadkach sem ji rekl at si teda predemnou udela test na pervitin a vse bude dobre kdyz se teda ukaze negativni ale jak mile videla test hned zacla rvat a utekla uz vazne nevim co delat poradte prosim :( a o huleni nemluve to kouri kazdej den i kdyz je s malym :( nevim co mam delat dekuji za radu

32674
 

Odpověď

Dobrý den,

je vidět, že nad celou situací intenzivně přemýšlíte, zvažujete různé strategie, už jste i s přítelkyní zkusil ohledně svého podezření mluvit. Bohužel to vedlo k hádkám a ani na testu se nešlo domluvit. Chápu, že Vám záleží na tom, aby se Váš syn měl dobře a bylo o něho postaráno. To se s užíváním pervitinu a obecně drog moc neslučuje. Zároveň nechcete, aby přítelkyně měla problémy.

Základem bývá v podobných případech otevřená komunikace, pokud možno v klidu a bez obviňování. Také záleží na způsobu, jakým přítelkyni sdělíte to, o co Vám jde. Není nutné mluvit o tom, co dělá nebo nedělá ona, ale spíše o tom, co to dělá s Vámi, jak Vy se cítíte a co je za tím. Stejně jako jste to napsal nám, že Vám jde o Vašeho syna a o to, aby se měl dobře. Že ani není Vaším cílem uškodit nějak jí samotné. A že si zkrátka nevíte rady, co s tím. Další tipy, jak vést věcný a konstruktivní rozhovor můžete najít třeba v tomto článku kolegů.

Pokud by i přesto rozhovory s přítelkyní nikam nevedly, můžete se jít ještě poradit s odborníkem osobně a naplánovat další kroky. Přeci jen se jedná o Vašeho syna, kdy i Vy můžete rozhodovat, v jakém prostředí vyrůstá. Společně pak můžete vymyslet, jak vyvážit zájmy syna a zároveň nedělání problémů přítelkyni. Kontakty na organizace, které se drogovou problematikou zabývají, najdete na této Mapě pomoci (hledejte například v kategoriích „ambulantní program" nebo „denní stacionář" či „kontaktní centrum").

Co může také v podobné situaci pomoci, je zapojení někoho dalšího. Ideálně někoho, kdo zná vás oba, věříte mu a můžete mu o svých obavách říct a mohl by si případně s přítelkyní také promluvit. Nikoli jako Váš spojenec, ale jako nezúčastněný prostředník.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality