Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Vztah a drogy

12.7.2016

Dotaz

Dobry den,uz jsem vazne na dne.S pritelem bereme pul roku pervitin.On ho bere rok nepravidelne a pul rok takrka pravidelne kazdodenne semnou(snupanim).Uz to neni ten kluk ktereho sem milovala.Mam dojem,ze ma toxickou psychozu nebo schizofrenii nebo neco takoveho.Jsou dny kdy mam dojem ze ve spojitosti s marihuanou,se mu zmeni totalne osobnost.Uzavre se do sebe,nevnima okoli,tim ze spolu bydlime,tak to vse snasim ja.Ja pote nemuzu nic delat,nejsem schopna normalne fungovat,mam z nej uzkosti,strach,kdyz mu reknu ze nechci v takovy situaci vedle nej byt tak se urazi,rekne ze jdu proti nemu,ze nechape co resim,ale za normalnich okolnosti je to muž,se kterym si perfektne rozumim,sme jsme spolu pul roku a kazdy den 24hodin,ale to by nebyl takovy problem,spis ty drogy.nejde to nejak tomu zabranit misto vysazeni drog?nevime uz co delat nebo respektive ja.on taky ne,ale ja to schytavam v realne podobe,ale on?on nevnima svet.abych jednoduse popsala situaci,tak jeho stavy prijdou asi po delsich tazich a jsou plíživé,nejprve treba dela srandicky,ale absolutne nedokaze normalne komunikovat o normalnich beznych vecech,normalnich tematech pritom v normalu ANO.Oba se milujeme ale tohle neni normalni,uz nedokazu se dal nicit,vzdy pak je vse ok protoze on v techto chvilich nevnima co dela,ale ja nemuzu furt tema dnama plout a pretrpivat to,jsem z toho na dne.nejprve nedokaze normalne komunikovat a resi si svoje veci vubec jakkdyby nevnima mě,potom kdyz zacnu resit co se mu deje tvrdi ze nic a furt je docela v pohode protoze furt citi jistotu ze jsem u něj,furt ma jakkdyby potrebu byt v me blizkosti,nedokaze odeme jit pryc,podvedome ví,ze chce me mit u sebe,i kdyz me v techto chvili "prehlizi" ale proste chce me mit u sebe, ale ja jsem TAKY CLOVEK,On je potom dotceny, ze si to nenecham libit,dokaze z nej vyjit i nesmirna agrese a zlost,vetsinou tyto stavy míva kdyz se mu neco deje co ho jakkdyby OHROZUJE,Napriklad neco v rodine,nebo jeho abnormalne vymyslene bludy v hlave,ma prehnane emoce,ma pocit zkratka Z JEHO POHLEDU -ze se nic nedeje a ze ja kdyz uz se vyjadrim tak jdu proti nemu a z meho REALNEHO POHLEDU- delam pro nej vsechno na svete,tak jak on pro me kdyz je v pohode,ale kdyz chci zjistit co se mu deje,tak neni schopny se vyjadrit,ale ja nedokazu delat ze nic neni,jen tak vedle sebe prebivat,vidim to jak je v sobe uzavreny,nehledi na me,sice ze zacatku je Ke me hodny,protoze je semnou rad,ale potom uz proste to z nej vybuchne kdyz si to libit nenecham .VE FINALE JA JSEM TEN ZRADCE. Po nekolikate se toto deje. Chci uz mit jasno, proc se toto vse deje.

32662
 

Odpověď

Dobrý den Lauro,

začnu od konce Vašeho dotazu. Píšete, že chcete mít jasno, proč se tohle všechno děje. Už i tenhle Váš dopis vnímám jako snahu si věci uspořádat a zkusit popsat, co se děje a proč. Zkoumáte Váš vztah s přítelem z hlediska pozitivních i negativních stránek a všímáte si i souvislosti s drogami.

Je těžké zodpovědět otázku, proč se toto vše děje. Ale pokud vyjdu z Vašeho dotazu, na leccos si odpovídáte už Vy sama. Nejsilněji na mě působila věta "už to není ten kluk, kterého jsem milovala". Popisujete celou řadu těžkých témat, kterou v souvislosti s přítelem řešíte. Nejste schopná normálně fungovat, přítel nedokáže normálně komunikovat, nevnímá a ve finále jste zrádce Vy. Navíc se vše děje opakovaně. Dovedu si představit, že je moc těžké opakovaně to s přítelem zkoušet vyřešit a zažívat pokaždé pocity, o kterých píšete.

Logicky hledáte souvislost s drogami. A je to opravdu tak, že drogy (a především jejich pravidelné užívání) dokážou silně zasáhnout do osobnosti člověka. Jak marihuana, tak pervitin. A obě tyto látky umí vyvolat změny v psychice, u pervitinu se navíc může objevit zmiňovaná toxická psychóza. A pokud jsou opravdu základem těchto potíží psychoaktivní látky, nemyslím si, že tomu jde zabránit jinak než jejich vysazením. Nevím ale, jak moc jste ochotna Vy nebo Váš přítel tohle řešení vyzkoušet.

Pak se nabízí otázka, kde je hranice toho, co jste ještě schopná a ochotná zvládnout a co už je zkrátka moc. Zdá se, že už jste tohle téma s přítelem zkoušela probrat, ale s nejasným výsledkem. Pokud ještě chcete na vztahu pracovat, základem je otevřená komunikace. Píšete, že přítel bývá dotčený, když začnete řešit, co se děje. Doporučuje se mluvit hlavně o sobě a svých pocitech a neobviňovat druhého. Zkrátka sdělit, jak Vám je a co cítíte. Můžete se na podobný rozhovor ještě připravit s nějakým odborníkem, buď s psychologem anebo nelépe s odborníkem na drogovou problematiku (adiktolog, terapeut). V Praze můžete oslovit několik organizací: ZDE nebo ZDE. A ještě si říkám, že bývá dobré zajistit si podporu i ve svém okolí, pokud je někdo, komu věříte, je na Vaší straně a můžete s ním vše probrat.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality