Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Odebrání ŘP, marihuana, pervitin

13.7.2016

Dotaz

Dobrý den. Byl jsem u kamaráda na oslavě narozenin a po pár panácích jsem souhlasil že si vyzkouším "zahulit". Před tím jsem to zkoušel pouze na učilišti ale to je už cca 10 let. Byl podvečer cca 19-20 hod. Po požití jsem se ještě zdržel cca hodinu a pak se nechal zavést domů. Kolem 10 jsem se navečeřel dal sprchu a šel normálně spát. ( alkohol mě dost unavil ). Ráno kolem 9 jsem vstal, nasnídal se a cítil se naprosto normálně. Chvilku na to mi volal spolupracovník že mu přestalo jet auto a zda bych ho nepřijel vyzvednout nebo ho pomohl odtáhnout. Vlastním tester na alkohol a když jsem zjistil že můžu řídit vyrazil jsem. Během jízdy se na mě ale z ničeho nic potěšila policejní Octavie a po ujetí cca 2 km (!?) mě předjeli alá akční film a zastavili mě. Po negativní dechové zkoušce šli příslušníci něco řešit do auta a po cca 5 minutách mě vyzvali k testu na drogy. A tím začal můj problém. Test byl pozitivní na amfetamin a thc. Po cca 14 hodinách. Samozřejmě jsem neváhal a nechal se odvézt na vyšetření krve a moči. ŘP mi zůstal a nyní čekám na výsledky. Bohužel jsem se dozvěděl od ostatních účastníků oslavy že těch pár jedinců co mi nabídlo "zahulit" chvilku před tím kouřili ze stejné skleněné fajfky pervitin. Nevím jak to funguje ale prý neúspěšně sháněli papírky nebo něco na trávu a pro to po malé úpravě (???) použily stejnou skleněnou dýmku. V ten moment jsem zůstal jako opařený. Byl jsem si stoprocentně jistý že testy krve vyvrátí přítomnost amfetaminu a potvrdí že jsem nekonzumoval před jízdou ani marihuanu. Chtěl bych vědět co nyní můžu očekávat. Jde z vyšetření krve prokázat že jsem nic nepožil před jízdou nebo při ní? Nevím jak se mám hájit. Těžko můžu po někom z těch s prominutím debilů chtít aby šel dobrovolně přiznat že kouří pervitin a že nabízí drogy ostatním. Udáním si taky nepomůžu protože vinou alkoholu ani přesně nevím kdo všechno u toho byl se mnou, dokonce si ani nejsem jistý tím čí vlastně byla dýmka nebo marihuana. Nikdy před tim jsem neměl žádný střet se zákonem. Nedostal jsem nikdy ani pokutu za rychlost špatné parkováni nebo něco podobného. Drogám se vyhýbám stejně jako lidem kteří je konzumují nebo místům kde se to děje. Nejsem ani konzument alkoholu. Piju velmi málo cca 1x za 2-3 měsíce. S drogami nebo něčím podobným mě nikdo nemůže ani spojovat. Je to vše špatná náhoda ale doplatím na to. Chtěl bych prosím vás vědět jaký je vlastně postup policie, a co mě nyní čeká. Popřípadě jak mám postupovat. ŘP nutně potřebuji k práci lze se proti odebrání odvolat? Kdy se jedná o přestupek a kdy o trestní čin? Pokud mi bude odebrán jak úřad postupuje a lze žádat o navrácení dříve? Stejní policisté se kterými jsem toto zažil už zjistili kudy jezdím do práce a už me od oné události zastavili 2x a při orientačních testech jsem byl vždy negativní jak na drogy tak na alkohol může mi to nějak pomoct? Pokud by jste mi mohli třeba poradit i kontakt na někoho kdo se tímto zabývá byl bych vám moc vděčný. Děkuji moc za odpověď. S pozdravem L.M

32656
 

Odpověď

Dobrý den,

začnu přímo odpovědí na Vaši poslední otázku. Právními dotazy z oblasti drogové problematiky se přímo zabývají naši kolegové z anonymní, bezplatné drogové právní poradny A.N.O. (pro nás je tato oblast na okraji odborného zaměření - v týmu nemáme právníka). Je možné jim napsat či zavolat (anebo si domluvit přímou konzultaci) a probrat i případné možnosti právní obrany ve Vaší situaci.

Za nás se pokusím odpovědět alespoň na některé Vaše dílčí dotazy. Co se týče postupu při odebrán ŘP, tak pro soudní odebrání řidičského průkazu a následné sankce bývá zásadní, zda jste byl přímo při řízení "pod vlivem" anebo nikoli. To jsou spolehlivě schopné prokázat nebo vyvrátit jedině laboratorní testy z krve, které jsou pak brány jako důkaz. Aktuálně tedy bude záležet na výsledcích Vašeho toxikologického rozboru krve. Pokud bude hodnota návykových látek (marihuany a met/amfetaminu) v krevním vzorku podlimitní (šance by mimochodem mohla být docela velká vzhledem k tomu, že dané látky neužíváte a od užití uplynulo cca 14 hodin) - viz údaje v tomto článku (a také např. zde), tak byste z této situace mohl vyváznout bez postihu.

Co se týče kouření pervitinu přes tzv. "skleněnku" (tato forma užívání je obecně vysvětlena např. v tomto textu). Zde si říkám, že by opět mohla být velká šance, že byste mohl vdechnout jen zbytky pervitinu, které v daném předmětu zůstaly a doba detekce v krvi by tak mohla být krátká.

Ať tak či onak, pro další a podrobnější informace doporučujeme oslovit výše zmíněnou poradnu. Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality