Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, rodiče

14.7.2016

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, po jak dlouhe dobe, mužů byt zavisla na pervitinu? První čáru jsem si dala cca před 3 týdny,od te doby jsem mela pervitin 7x (7 dni/večeru a někdy i více lajn), v utery jsem si dala poprvé pervitin přes den (snupanim), pak večer, další den přes den a ve čtvrtek večer jsem si na akci řekla, že dost, bylo mi zle a šla jsem domu. Den před tim jsem nespala ani minutu. Rodiče na me něco poznali a říkali mi,ze se boji,ze jsem si něco vzala,chovala jsem se normálne do doby,než jsem začala tzv. " dojizdet ". Chci se ještě zeptat,zda si myslite, že bych rodičům mela priznat, že jsem to vyzkoušela? Nejsem plnoleta a rozhodla jsem se, že s tim chci seknout, protoze ještě před měsícem jsem odsuzovala lidi co berou pervitin a ještě k tomu přes týden, ted patřím da se říct mezi ne. Děkuji :-)

32655
 

Odpověď

Dobrý den Lucie,

pokud bychom se chtěli držet odborné definice, syndrom závislosti je definován z lékařského hlediska určitými projevy. Tuto definici si můžete přečíst ZDE a posoudit, jak jste na tom Vy sama co se týče jednotlivých bodů. Často ale lékařská definice nemusí stačit k tomu, aby člověk poznal v začátcích, ještě "před závislostí", jestli se děje něco, nad čím třeba už ztrácí kontrolu. Důležité mi v tomto případě připadá zkusit si sama nebo s někým, komu důvěřujete (klidně i s odborníkem v oblasti drog nebo psychologem), celou situaci rozebrat. Jak jste se vlastně k pervitinu dostala, v jakém kontextu ho užíváte a s kým, co Vám to dává a naopak jaké byly ty důvody, proč jste si nakonec řekla "dost". Na to všem by se mohlo ukázat, jak to s pervitinem máte a jak by se vše mohlo vyvíjet dál. Každopádně moc oceňuji Vaše rozhodnutí s pervitinem přestat, jeho užívání s sebou nese spoustu rizik, obzvlášť v nízkém věku.

Co se týče Vašich rodičů, netroufnu si říct, co bude lepší, jestli jim to říct nebo ne. Záleží na tom, jaký spolu máte vztah, jestli s nimi běžně rozebíráte, co Vás trápí a co se ve Vašem životě děje dobrého i špatného. Přesto jsem spíš pro co nejotevřenější komunikaci. Může se tak předejít spoustě nedorozumění a obviňování do budoucna. Navíc píšete, že rodiče už si něčeho sami všimli. Dobrým způsobem, jak rodičům podobnou věc říct, je spolu s informací, jak to vidíte dál. Že jste rozhodnutá s tím dál nepokračovat. A vstřícným krokem může být třeba i společné setkání s odborníkem. V Brně můžete Vy sama nebo spolu s rodiči navštívit kolegy ZDE. Nebo můžete zavolat o radu na linku bezpečí (116 111) nebo modrou linku (608 902 410). Ještě mě napadlo, jestli máte ve svém okolí někoho, kdo podobnou situaci řešil a dalo by se s ním poradit. Může Vám dát také dobré tipy.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality