Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, testy

18.7.2016

Dotaz

Dobrý den, od 20 let kouřím marihuanu v posledních dvou letech téměř každý den jeden až tři jointy. Jelikož jsem závislý na svém řidičském průkazu (práce, rodina) rozhodl jsem se užívání marihuany omezit, proto poslední 3 měsíce užívám trávu jednou maximálně dvakrát do týdne (1 joint s kamarády u piva) Vždy tak aby jsem měl alespoň 2-3 denní rezervu před jízdou autem. (od užití cca 48-72hod). Většinou se jedná o silnější modely (do 0,3g na osobu). Jsem pravidelný sportovec, 80kg, 183cm, s menším pupkem :-D... Má otázka zní, jestli je možné aby při této frekvenci užívání bylo možné při silniční kontrole detekovat marihuanu ze slin, případně při odvolání se na testy z krve, jestli bude možné detekovat jen pasivní kanabioidy a tedy se hájit tímto u soudu. Zkoušel jsem orientační drogové testy, bohužel některé mi vyšly negativní den po užití, jiné naopak. Proto se ptám zdali je možné na základě mých tělesných dispozic a frekvenci užívání odhadnout zdali budou testy u policie pozitivní. Předem děkuji za Vaší odpověď:)

32641
 

Odpověď

Zdravím Matěji,

cením, že se k řízení stavíte odpovědně a že se snažíte udělat si jasno ohledně marihuany a odebrání ŘP nicméně podobně jako ostatním tazatelům i Vám mohu (vzhledem k mnoha proměnným, viz odkaz níže) poskytnout pouze obecné časové rozmezí zjistitelnosti THC ve slinách, které se v případě ojedinělého a příležitostného kouření pohybuje okolo 12 - 48 hodin.

Jak již jsem ale uvedl, není bohužel možné se jakkoliv zaručit, protože se doba detekce zásadněji liší a to tzv. uživatel od uživatele (více v tomto článku). Pravděpodobnost detekce ze slin by tedy po 2 - 3 dnech od užití měla být velmi nízká, zároveň je ale třeba brát v potaz, že spolehlivost orientačních drogových testů (jak sám uvádíte) není 100 % a může docházet k detekci neaktivních metabolitů, testy mohou být falešně pozitivní atp..

Z těchto důvodů je v případě pozitivního orientačního drogového testu nutné pro dosáhnutí přesnějších výsledků provést následný konfirmační laboratorní toxikologický test (z krve). Opět mohu pouze obecně a bez záruk uvést, že jsou aktivní metabolity THC obvykle detekovatelné cca 12 až 24 hodin od posledního užití. Po dvou/třech dnech byste tudíž měl mít již vysokou pravděpodobnost negativních krevních testů (tzn. bez aktivních metabolitů či s jejich podlimitní hodnotou, viz TENTO text a hodnoty), obzvlášť při příležitostné konzumaci marihuany.

Co se týče hájení u soudu v případě zjištění pasivních metabolitů. Pokud nejsou v krvi naměřeny aktivní metabolity, tak se na řidiče pohlíží jako na neovlivněného psychoaktivní látkou, tudíž nehrozí sankce a tresty. Více Vám může případně poskytnout anonymní a bezplatná drogová právní poradna A.N.O., která se na právní problematiku specializuje.

Pěkný den přeje poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality