Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Antidepresiva SSRI a MDMA

2.8.2016

Dotaz

Mám dotaz týkající se užívání MDMA a SSRIs (konkrétně Benzodiazepamů, antidepresiv). Kamarádka užívá antidepresiva 6 měsíců. Vysadila je před týdnem a je rozhodnutá vyzkoušet otestovanou pilulku extáze. Řekl jsem jí, že antidepresiva se s MDMA kombinovat nemají kvůli negaci účinku a možným komplikacím (jako Serotoninový syndrom), ale bohužel jsem se nikde na internetu nedočetl dostatečně konkrétní informace, proto se ptám zde. Po jaké době se obnoví citlivost serotoninových receptorů? Pokud je přesvědčená vzít si MDMA, po jaké době bude bezpečné... či alespoň bezpečnejší MDMA vzít, bez obav z nebezpečné kombinace psychoaktivních látek? Neznám konkrétní název jejich prášku nebo dávkování (což můžu zjistit), raději bych se ovšem dozvěděl, jak tento čas sám odvodit pro případ budoucí promluvy k jinému člověku.

32631
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. V této poradně bohužel nemáme lékaře, proto Vám můžu odpovědět pouze v obecné rovině. Z provedených studií vyplývá, že v případě antidepresiv typu SSRI dochází při současném užívání k redukci fyzických i psychických účinků MDMA. Zároveň při této kombinaci opravdu hrozí zvýšené riziko serotoninového syndromu, což je závažná zdravotní komplikace, která může končit až fatálně.

Ce se týče doby, kdy bude bezpečné užití MDMA po vysazení antidepresiv. Na tuto otázku by měl odpovědět lékař který zná, jakým způsobem a jak dlouho dané léky v organismu působí. Na základě znalostí farmakokinetiky léků může odhadnout, po jakém čase se obnoví citlivost serotoninových receptorů. Přesto se obávám, že není možné dát dohromady rovnici pro jednoduché odvození doby, kdy bude užití MDMA bezpečné po ukončení užívání antidepresiv SSRI. Pro každý lék to může být trochu jinak a stejně tak pro každého, protože každý člověk je jinak citlivý.

Samozřejmě platí - jako pro každou kombinaci - "čím délší odstup, tím lépe". A je na místě pokusit se co nejvíce minimalizovat rizika dodržováním zásad Harm Reduction. Ovšem roli hraje i to, čím je léčba antidepresivy specifická. Bez ohledu na MDMA může vysazení léků bez konzultace s ošetřujícím lékařem přinést komplikace, nejen vzhledem k potížím, kvůli kterým byla užívána. To všechno je potřeba vzít v potaz.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality