Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, doba detekce, testování ve škole

8.8.2016

Dotaz

Dobrý den. Poprvé jsem marihuanu vyzkoušela před měsícem, kdy jsem si asi čtyřikrát potáhla z bongu, dále jsem asi před dvěma týdny se dvěma kamarády vykouřila 7g (bong) v průběhu dvou hodin, kdy jsme měli hned 3 druhy marihuany. O čtyři dny později jsem si párkrát potáhla jen údajně slabé marihuany (joint). Před dvěma dny jsme u nás na zahradě měli grilovací párty kde se pár lidí opilo a cca 7x dohromady jsem si zase potáhla (i z bongu, i joint). Nikdy jindy jsem žádnou jinou drogu nepožila, ani nekouřím cigarety. Dvakrát v životě jsem měla doutník. Můj problém je takový, že za měsíc nastupuji na novou školu, kde si nejsem jistá, jestli dělají krevní testy. Do té doby se marihuany ani nedotknu. Je tu ta možnost, kdyby se testy dělali, že by vyšly pozitivně? Musí škola dávat vědět předem, že testy dělá? Jak se dá urychlit zmizení marihuany v krvi? Slyšela jsem o nějakých detoxech, jezení citrónu, běhání. Co škola udělá kdyby mi zjistili po měsíci pozitivní THC? Vyhodili by mě? Snad chápete to, jak se bojím, a pro to, aby testy nedělali, nebo aby vyšly negativně, bych udělala téměř cokoli. Mockrát děkuji za odpověď, nashledanou.

32622
 

Odpověď

Dobrý den Jano,

co se týče doby detekce, tak ta se liší podle druhu testu, délky a frekvence užívání, síly marihuany, také zaleží na váze a rychlosti metabolismu a dalších proměnných. Dovolím si přesto odhadnout, že po měsíci od neužití marihuany byste měla mít 100 % šanci, aby orientační testy ze slin byly negativní (nutno ovšem podotknout, že tyto testy nejsou zcela spolehlivé a někdy se u nich může objevit falešná pozitivita; více najdete v našem fulltextu). V případě testování moči by pravděpodobnost negativního výsledku měla být taktéž velmi vysoká, viz naše tabulka Testy na drogy.

Ohledně testování ve škole. Škola by měla mít v případě testování na drogy souhlas zákonného zástupce (tedy obvykle rodiče). Tudíž předpokládám, že byste se o případném testování měla dozvědět. Konkrétní opatření a sankce by měly být upraveny ve školním řádu daného školského zařízení. V případě detailnějších otázek Vám doporučuji ještě oslovit (emailem nebo telefonicky) anonymní, bezplatnou drogovou právní poradnu A.N.O..

Pro rychlejší odbourání THC z těla se doporučuje rozhodně ukončit kouření marihuany, dále pak zintenzivnit fyzickou aktivitu, která urychlí metabolismus a následně podpoří odbourávání metabolitů THC uložených v tukových tkáních, které jsou déle zjistitelné. Více opět v našem fulltextu.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality