Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Výsledky krve - lhůta

10.8.2016

Dotaz

Zdravim chtel jsem se zeptat jak dlouho ma policie na to uvedomit podezreleho z uziti navykove latky (v mem pripade thc a amfetamin {extaze}) diky pozitivnimu nalezu na slinovem testu drugwipe,v pripade ze po nalizani jsem dobrovolne podstoupil odber krve.Na vysledky z krve cekam jiz 8 tyden od doby kdy jsem naliznul a v zapeti jel na krev a musim rict ze na muj vkus jim to trva uz celkem dlouho.Nekde jsem cetl ze krevni vzorky mohou byt zmrazene skladovany az 8tydnu nevite co je na tom pravdy? V pripade ze udaj je spravny je mozne po prodleni teto lhuty(nebo jine) pripadé vyrozumeni o pozitivnim nalezu pravne napadnout jako prosle vzorky a tudis neadekvatni jako dukaz o ovlivneni.Diky za odpoved.

32618
 

Odpověď

Dobrý den,

podle našich informací může analýza krve (a následné odeslání vyrozumění) trvat dva až tři měsíce. Postup je takový, že z místa, kde byla krev odebrána, putuje vzorek do toxikologické laboratoře, tam udělají rozbor a pošlou výsledky na PČR. Od odeslání výsledku běží právě lhůta 8 týdnů, kterou zmiňujete - je to lhůta, po kterou skladují zbytek krevního vzorku. Celý proces může být prodloužen - než krev doputuje z místa odběru do laboratoře, než udělají rozbor, než výsledky doputují na PČR, atd.

Obecně pak platí, že úřad má sice povinnost v řízení rozhodnout do 30 dnů, ale tato lhůta je pořádková. V řízení se navíc obvykle  vypracovává znalecký posudek a tato doba může být prodloužena o dobu, po kterou se tzv. „znalečák" vypracovává (tu určují znalci z úřadu). A tak lhůta 30 dní nehraje roli, pokud úřad čeká na znalecký posudek. To je vždy dobré ověřit. Pokud zjistíte, že úřad znalecký posudek nenařídil, je vhodné to úředníkovi písemně (nebo ústně do protokolu) navrhnout. Podrobnosti a postup zjistíte ve výše zmíněné poradně.

Ohledně lhůty a napadnutí jejího prodlení se můžete (telefonicky nebo emailem) obrátit na bezplatnou drogovou Právní poradnu A.N.O. Také se vždy můžete obrátit na služebnu PČR, která

Pro získání dalších informací, můžete využít i náš fulltext.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality