Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pomoc pro syna

12.8.2016

Dotaz

Dobrý den, syn bere opět pervitin - zhruha půl roku. Nyní doma nebydlí - podmínka pro návrat je odvykací léčba,jelikož drogy jsou u nás na programu již 7 let. Napřed marihuana, nyní opět po přestávce pervitin. Pokud přistoupí na odvykací léčbu, lze ho ihned někam odvézt - detox, léčebna apod.? Nebo jak postupovat, děkuji.

32614
 

Odpověď

Dobrý den Hano,

děkujeme za Váš dotaz. Je vidět, že Vám záleží na tom, aby se syn z pervitinu dostal. Chápu i Vaše rozhodnutí, že se k Vám syn může vrátit po absolvování léčby.

K tomu, jak postupovat, pokud syn přistoupí na odvykací léčbu: na detox je dobré předem zavolat a zjistit, zda přijímají pacienty (někdy může být plno a je čekací doba), jaké jsou podmínky přijetí a zda požadují, aby měl syn domluvenou následnou léčbu (psychiatrickou léčebnu nebo komunitu). Některé detoxy to totiž mají jako podmínku, v jiných se dá následná léčba domlouvat až během pobytu. Někdy se také doporučuje nepřebírat odpovědnost, tedy nechat syna, aby si vyřídil nástup léčbu sám.

Detox sám o sobě není léčbou, vnímám ho spíše jako začátek, místo, kde si člověk od látky odpočine, místo, odkud může pokračovat dál. A také není jedinou variantou. Následná léčba může být pobytová, krátkodobá, nejčastěji 3 měsíční v psychiatrické léčebně, nebo dlouhodobá, v terapeutické komunitě, trvající obvykle cca jeden rok. Variantou je i ambulantní léčba - tedy pravidelné docházení za odborníky či navštěvování svépomocných skupin. Každému sedne jiná cesta. Detoxy, ambulantní programy, psychiatrické léčebny a terapeutické komunity můžete vyhledávat na této mapě pomoci.

V podobných situacích se také doporučuje získat co nejvíc informací. K tomu můžete využít tuto publikaci. Případně se spojit s dalšími rodiči, kteří mají podobné zkušenosti. Zkrátka získat co nejvíc zdrojů. Umím si představit, že těch 7 let pro Vás bylo náročných. Ráda bych Vás proto podpořila v tom, abyste nezapomínala sama na sebe a vyhledala si pro sebe podporu. Ať už mezi blízkými nebo u odborníků, na které se běžně obrací rodiče, jejichž děti se potýkají s drogami. Poradit se můžete, ať už sama, nebo společně se synem, v Prostějově například v Kontaktním centru.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality