Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Roztroušená skleróza a MDMA

13.8.2016

Dotaz

Dobrý den, již 3 roky se léčím s roztroušenou sklerózou. Jsem víkendová uživatelka extáze a MDMA. Subjektivně na sobě nepozoruji zhoršení stavu. Měla jsem dlouhodobě bolesti zad a necitlivost. Po první zkušenosti s MDMA mi tyto bolesti odezněly a vrátil se mi cit. Jsem též dlouhodobou uživatelkou THC. Po ní pociťuji ústup bolestí, třes končetin a celkové sklidnění. Ale po MDMA cítím tyto pozitivní účinky intenzivněji. Je možné aby tato droga měla na mě pozitivní vliv ?? Jaký negativní dopad může mít na mě popř. mou nemoc ? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Niky

32613
 

Odpověď

Dobrý den Niky,

děkujeme za dotazy. Rozumím tomu, že vše můžete takto subjektivně vnímat (přece jen MDMA zasahuje do neurochemie mozku a nervové soustavy), bohužel jsem ale neobjevil relevantní článek či výzkum, který by nasvědčoval Vašim zjištěním.

Alespoň v rámci laických internetových diskuzních fór uživatelů/experimentátorů (bez nároku na větší objektivitu) zaznívá většinou hlas, který v případě roztroušené sklerózy nabádá k zvýšené opatrnosti k jakýmkoliv experimentům s MDMA a obdobnými syntetickými psychoaktivními látkami (viz např. ZDE). Vzhledem k výše uvedeným nejasnostem je odhadování možného dopadu MDMA při onemocnění RS tak trochu věštěním z křišťálové koule a opravdu nerad bych zde spekuloval.

Napadá mne ale, že můžete zkusit oslovit ještě jinou poradnu, v které by měl být k dispozici lékař (např. TUTO anebo TUTO).

Sice přímo nepíšete o tom, zdali neužíváte také antidepresivní léky, nicméně vzhledem k tomu, že v případě RS bývají častokrát předepisovány tzv. blokátory zpětného vychytávání serotoninu (antidepresiva SSRI), tak bych chtěl závěrem jen krátce podotknout, že by v takovém případě mohlo existovat reálné a potvrzené zdravotní nebezpečí (serotoninový syndrom) při jejich kombinování s MDMA.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality