Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Přestávání s marihuanou

14.8.2016

Dotaz

Dobrý den. Před čtyřmi dny jsem se konečně rozhodl přestak užívat marihunanu. Nikdy jse mnekouřil cigarety, protože mi nechutnají. Samozřejmě jsem je používal k míchání s trávou, ale zpět k mému dotazu. Hulil jsem od 15 let příležitostně. Od 17 již každý den aspoň drobek do fajfky. Od cca 20 každý den několik jointů denně s občasnými výpadky, kvůli situacím, ve kterých jsem se zrovna nacházel. Posledních 5 let jsem vykouřil kolem 1g denně a poslední rok byli i případy, kdy jsme ve dvou s kamarádem vyhulili 10g denně. Vždy se jednalo o velmi kvalitní marihuanu, abych zbytečně nezatěžoval plíce dehtem jako u slabých a planých odrůd. Samozřejmě i kvůli chuti. Nemohl jsem bez ní usnout a stále mi to dělá problém. Od doby, co jsem přestal se ráno probudím úplně propocený, že musím okamžitě svléknout pižamo a převléknout polštář. Je mi 30 vážim 64Kg/177cm. Dotaz zní: -Jak dlouho budu mít tu neodolatelnou chuť opět si zapálit? -Jak dlouho se budu probouzet propocený? -Vráti se moje tělo a psychika někdy do normálu? Kvůli trávě jsem se začal stranit lidem a mít panický strach s kontaktu s lidma Osobně i telefonicky. Vždycky jsem byl bázlivý a stidlivý, ale užívání asi prohloubilo moje vrozené duševní problémy. Nechci všechny svoje problémy svádět na marihuanu, je to přeci moje volba stejně jako jestli zdvihnu telefon nebo ne, ale budu vděčný za každou radu a podporu.

32610
 

Odpověď

Dobrý den Honzo,

děkujeme za Váš dotaz. Předně bych Vám chtěla napsat, že rozhodnutí přestat s kouřením marihuany považuji za velký krok a přeji Vám v tomto rozhodnutí a jeho udržení mnoho sil.

Organismus se po vysazení marihuany regeneruje a dává postupně do normálu. Obecně se uvádí, že tento proces může trvat řádově i měsíce (obzvláště docházelo-li k jejímu kouření po mnoho let). K Vašim otázkám:

  • To, jak dlouho budete mít chuť si opět zapálit, nejde dopředu odhadnout, protože je to u každého člověka různé. Platí, že s touto chutí neboli cravingem, se dá pracovat a dá se proti němu bojovat a zároveň by intenzita chutí, i frekvence, s kterou se budou objevovat, měla postupně klesat.
  • Podobně je to s probouzením zpocený, protože se jedná o celkem typický abstinenční příznak po vysazení kouření marihuany. Metabolity THC a se z Vašeho těla vyplavují (mimo jiné) potem. Pocení by také postupně vymizet. Napadá mě, že možnou variantou, jak tomu napomoci, by bylo podpořit detoxikaci, např. sportem nebo jinou fyzickou aktivitou, u které dochází k nastartování metabolismu a urychlování detoxikačních mechanismů.
  • Tělo a psychika by se do normálu postupně měla navrátit. V tomto textu uvádí, že běžná doba je jeden měsíc až dva měsíce (podle množství a síly vykouřené marihuany a podle fyzických stránek každého). Někteří však mluví i o delší době, než se začali cítit zcela ok (půl roku, rok).

Několik užitečných rad, jak proces přestávání s kouřením marihuany zvládnout co nejlépe, můžete najít zde a zde.

Zároveň píšete o Vašich duševních problémech - bývá faktem, že marihuana mohla mít vliv na jejich rozvoj a udržení. Ráda bych Vás podpořila v tom, abyste ve chvíli, kdy by tyto Vaše potíže neustupovaly, vyhledal pro sebe pomoc a podporu, například v podobě psychoterapie, nebo konzultace s odborníky z oblasti adiktologie (viz Mapa pomoci).

Držíme palce, poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality