Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Opakování testu na drogy, policie

16.8.2016

Dotaz

Dobrý den, rád bych se zeptal, co je pravdy na tom, že můžete u PČR při prvním pozitivním orientačním testu na drogy žádat druhý orientační test, připadá mi totiž jako zcela mimo zákon, aby byl řidič, který drogu neužil trestán odnětím ŘP po dobu, kdy se čeká ná výsledky krve, která pak prokáže, že orientační test byl "vadný". Chtěl bych vědět, je-li tedy možnost domáhat se opětovných orientačních testů přímo na místě, před zabavením ŘP, kdesi na diskuzi jeden člověk tvrdil, že "ze zákona" má člověk nárok na tři orientační testy, pokoušel jsem se to dohledat na internetu, leč marně. Moc díky za odpověď.

32608
 

Odpověď

Dobrý den,

bohužel díky současnému právnímu nastavení se opravdu někdy stává, že je řidičský průkaz odebrán na základě pozitivního výsledku orientačního testu ze slin, i když ovlivnění drogou potvrdí nebo vyvrátí pouze laboratorní test z krve. Rozhodují o tom policisté přímo na místě.

Co se týče opakování testu, je potřeba rozlišit dvě situace. První, když vyjde test pozitivně člověku, který drogu neužil, neznamená to, že je samotný test vadný, ale že člověk užil nějakou látku, která zareaguje stejně jako některá droga anebo to způsobí jeho zdravotní stav (nemoc ledvin, jater a podobně). Říká se tomu falešná pozitivita. Opakování testu pak nemá cenu, protože vyjde stejně. Je tedy nutné to rozlišit opravdu až laboratorním testem z krve. A pak je druhá situace, kdy test neukáže vůbec nic, je vadný (neukáže se ani tzv. kontrolní proužek) a ten pak policisté stejně budou opakovat.

Přesto by se policisté neměli rozhodovat o odebrání řidičského průkazu na místě pouze na základě orientačního testu, roli hraje také to, v jakém stavu se řidič nachází. Pokud tedy není očividně pod vlivem náykové látky, má větší šanci, že mu řidičský průkaz zůstane. Postupy ale nejsou jednotné a každý policista tak může postupovat jinak. Můžete se pro jistotu informovat ještě přímo na dopravním inspektorátu PČR anebo u právníků v bezplatné drogové Právní poradně A.N.O.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality