Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Porod, marihuana

21.8.2016

Dotaz

Vliv konopí na porodní bolesti V prosinci čekám své třetí dítě a mám panický strach z porodu - přesněji z porodních bolestí. Může mi konopí takovém případě ulevit, bolesti zmírnit? Má obecně nějaký vliv na průběh porodu - zpomaluje ho (jako např opiáty), nebo naopak usnadňuje? Chtěla bych se pokud možno vyvarovat zbytečné chemie a léků, ale z těch bolestí mám opravdu hrůzu. Mimochodem - může stát, že by mi v případě užití konopí udělali v nemocnici testy na návykové látky a že bych kvůli tomu měla problémy s úřady ohledně dítěte? A pokud bych se opravdu pro konopí během porodu rozhodla, jaká forma (inhalace, čípky, tinktura?) by byla nejvhodnější? Jaké dávkování v jakých intervalech? Nemám s ním za celý dosavadní život vůbec žádnou zkušenost a opravdu ho zde zvažuji jen kvůli analgetickým účinkům. Proto budu moc ráda za jakoukoli radu k věci. Děkuji.

32598
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotazy. Zkusím je zodpovědět postupně. Co se týče porodu a sebemedikace marihuanou (a také otázek na možné způsoby užití, dávkování etc.), zde bych Vás odkázal na lékaře (v týmu jej bohužel nemáme). Např. v této poradně by měl být k dispozici anebo by dávalo smysl vše přímo konzultovat s Vaším gynekologem (pokud v něj nemáte důvěru, tak by stála za úvahu jeho změna). Současně byste se mohla obrátit na sdružení Konopa, které se zabývá alternativními způsoby využívání konopí, i jako léku.

Ohledně testů na drogy v nemocnici. Z informací, co máme k dispozici, k toxikologickým testům standardně nedochází. S největší pravděpodobností byste byla navíc o jejich provedení předbězně informována. Pokud by THC náhodou bylo zjištěno, tak by záleželo na komunikaci mezi Vámi a lékaři a (hypoteticky) osloveným sociálním odborem. Nutno nicméně dodat, že v dnešní době není užití marihuany považováno za tak problematické, aby případný pozitivní test vedl k tomu, že by Vám úřady hned musely činit nějaké potíže (obzvlášť jestli ji neužíváte).

Vzhledem k tomu, že píšete, že s marihuanou nemáte de facto žádnou zkušenost, tak bych na závěr alespoň krátce dodal, že efekt marihuany může být občas velmi nevyzpytatelný, a to obzvláště v případě prvotních experimentů. Droga ovlivňuje jak některé tělesné pochody, tak psychiku a dá se zařadit i mezi halucinogeny. Například u citlivějších osob se může po užití objevit úzkost a podobně. Vše navíc ovlivňuje stav mysli a prostředí v níž je marihuana užita atd. Proto se vyplatí opatrnost a obezřetnost.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality