Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, THC, divné stavy trvají

29.8.2016

Dotaz

Dobry den. Chci se zeptat. Kouril jsem travu asi 2 roky v poklidu,smich, pohody , chill a zadny psychozy. Potom sem nejak po tehle dobe zacal brat pervitin, ze zacatku taky v pohode, dojezdy akorat nechutenstvi , unava atd... Jak je normalni. Po nejakem case priblizne rok po uzivani pika sem zacal mit divne stavy. Na droze sebevedomi a normalni prubeh, ale po odezneni drogy zacli pomalu ale jiste silit psychozy... Vsiml sem si toho a proto prestal, je to skoro pul rok co nedavam a uz to nechci videt. Bohuzel psychozy pretrvaly. od te doby i kdyz si zahulim (jednou za mesic abych zjistil ci to pretrvava), tak se mi vse vrati. Ted k te psychoze... Nevim jestli je to toxicka psychoza, proste nevim vubec co se to deje. Kdyz jsem strizlivy tak je to v mensi fazy. Ale i tak kdyz se nekdo hluboce zasmeje tak mi prijde ze se smeji vseci me, dostanu knedl do krku, nemuzu polykat a tak dale nebo mi prijde ze se bavi lidi o me i kdyz to tak obcas i neni. Potom jsem neprijemny, egoisticky a myslim si ze me za zady pomlouvaj a oni pak nechapou me chovani. Dale kdyz lezim v mistnosti s nekym, tak se zasoustredim na dychani a nemohu normalne dychat, proste si reknu "jezisi dycham jak dement , on pozna ze jsem psYchycky narusenej" a potom uz to jde z kopce zase knedlik nemuzu polykat atd... No proste hruza, nikdy jsem to tak nemel az posledni pul rok a nemizi to.... No ale to je jen obcas, proste to na me prijde. Jenze kdyz si zkusim zahulit tak to uz je pohroma, nedokazu se normalne bavit, ani mit normalni pohled, nedokazu se podivat do oci a chovam se opravdu divne. Neusmeju se ani, reknu si v hlave nesmej se budes vypadat akorat ze chces potlacit nakou nemoc... Vse vnimam uplne jinak, vse si beru k srdci at je to pohled nebo "delsi krok pri chuzi" proto uz ani nehulim, jen to obcas zkusim jestli to pretrvava. Je to hruza, chci byt zpatky normalni, takhle je tezky zivot. Proto radsi ani nekomunikuji s lidma, protoze se bojim ze to na me zase prijde a je to v pici. Mimochodem kdyz piju alkohol, tak je vse ok. Zadny psChozy , se vsema se normlane smeju, nejsem odmerenej a reknu i svuj nazor i kdyz je blbej nebo neco, je mi to fuk v tu chvili. Proste jak za starych casu. Doufam ze jste se v tom moc nezamotali a chci se zeptat co mi vlastne priblizne muze byt a jak se to da lecit...? Existuji nejake prasky? Dekuji za odpoved. Strasny mazce v hlave mam

32578
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Oceňuji, že se snažíte pro sebe hledat informace a analyzovat, jak Vaši psychiku pozměnilo dlouhodobé užívání pervitinu (a marihuany) a že jste se rozhodl s metamfetaminem skončit (a marihuanu výrazně omezit). Umím si představit, že tyto stavy pro Vás musí být nepříjemné.

Příběhy, které se v lecčems podobají tomu Vašemu, slýchám ve své adiktologické praxi poměrně často. I když je takto na dálku přes internet (bez detailnějšího vyšetření) ošidné psát, o co ve Vašem případě může jít, tak by moje hlavní hypotéza přece jen směřovala směrem k trvající neurochemické nerovnováze zapříčiněné předešlým dlouhodobým užíváním pervitinu (potažmo THC). Jednoduše řečeno, tato životní epizoda spojená s drogami, mohla na delší čas "rozhodit" Vaši psychickou stabilitu a může nějakou dobu trvat, než se vše opět upraví (obvykle se hovoří o měsících, někdy i cca roku nutného k regeneraci a k návratu do normálu). Pokud se budu i nadále držet tohoto předpokladu, tak bývá v první řadě velmi rizikové pokoušet štěstí a konzumovat jakékoli psychoaktivní látky - zejména marihuanu (a to i takto ojediněle). Každé zahulení si (obzvláště silnějších THC potentních vzorků) Vás totiž může vracet zpátky a můžete riskovat obnovení toxické psychózy a případně i její další rozvoj. Zároveň návrat do normálu může trvat o to déle.

Pro variantu výše by mohlo svědčit i to, že píšete, že se vše "zmenšuje" pokud nic neužíváte. V obdobných případech se proto nabízí doporučení vyvarovat se důsledně a na co možná nejdéle (min. na jeden rok) kouření marihuany a jakýmkoliv experimentům s látkami spadajícími (či příbuznými) mezi halucinogeny a psychostimulancia.

Dochází-li navíc k takto nepříjemným stavům (podezírání ostatních, úzkost, panika atp.), tak v počátcích častokrát pomáhá aktivní práce na vlastní duševní hygieně. Tzn. např. nastavení strukturovanějšího denního/týdenního režimu s dostatkem odpočinku, spánku a příjemných aktivit, nepřepínáním se, vyvarování se nadměrnému stresu a ponocování (základem bývá dobře se vyspat; mít pravidelnější režim).

Pokud byste se i nadále cítil mizerně, nebo se tyto Vaše stavy zhoršvaly, tak by bylo bezpečnější jít se o Vašich stavech s někým poradit. V Praze je možnost objednat se např. na Kliniku adiktologie (adiktologickou ambulanci), kde mají mnoho zkušeností. Tam byste vše mohl probrat s lékařem (i Vaši otázku týkající se případných léků) či psychologem, aby bylo možné vše podchytit a efektivně vy/řešit.

Držíme palce! Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality