Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Syn, pervitin, obavy

11.9.2016

Dotaz

Dobrý den. Syn užívá Pervitin, šňupe. Určitě asi 5 let, nevím. Někdy má oteklé oči, úplně brutálně. Viděla jsem i nateklé nohy, téměř je neschopný chůze. Do týdne se dá dohromady. Zase funguje, třeba 1/2 či rok bez příznaků. V obličeji má, asi když si dá, boláky, do 3 dnů se vytratí. Ty nohy mne děsí, vlastně mne děsí vše. Pracuje. Denně pracuje - vnitřní omítky, ještě s kolegou, který je bez drog. Všichni jsou s ním naprosto spokojeni, je skutečně perfekcionalista, i doma na baráku, strašně slušný, obětavý, výjimečně chytrý, šikovný a hodný kluk. Vše umí opravit, na co sáhne, vše je perfektně uděláno. Jsem z toho nešťastná, každý ho má moc rád. Už se i léčil, před lety, dobrovolně, nyní už nechce. Ty opuchlé nohy a oči mne děsí. Čím prochází ? Se mnou se o tom nechce bavit, nechce, abych pro něj cokoli dělala. Jsem naprosto zoufalá a nešťastná, už jsem připravená na vše, co droga přináší, za 15 let užívání drog, začal marihuanou, počítám i s nejhorším...... Prosím neposílejte do poradny mne, tam už jsem byla, sama se sebou se s tou hrůzou snažím nějakým způsobem vyrovnávat .... Dotaz prosím uveřejněte, pro všechny děti a jejich zoufalé rodiče . Děkuji Vám pěkně za odpověď nešťastná matka

32552
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Je z něj vidět, že Vám na synovi záleží, vážíte si ho za jeho osobnost i pracovitost a máte o něj obavy kvůli užívání drog. Rozumím tomu, že po takové dlouhé době a různých potížích jste z toho nešťastná.

Oteklé nohy mohou být způsobené nadměrnou zátěží, nedostatečným prokrvením, tím, že krev necirkuluje správně. Laicky řečeno nedostatečným odpočinkem a tím, že je Váš syn pořád na nohou. Stejně tak by mohly být způsobené například onemocněním cév. Podobné je to u očí - ty mohou souviset s prašností (omítkami), s nedostatkem odpočinku, s následky šňupání pervitinu, s oční chorobou, aj. Čím konkrétně jsou potíže Vašeho syna (oteklé oči, oteklé nohy) způsobené takto na dálku není možné odhadnout. To by mohl posoudit pouze lékař při osobní prohlídce.

Píšete, že se syn v minulosti absolvoval léčbu a nyní se nechce léčit. Je možné, že to nyní pro něj není alternativa, což však neznamená, že se to v budoucnu nezmění. Zároveň platí, že jsou i jiné cesty než jen klasická léčba (svépomocné skupiny, ambulantní docházení, přirozené zotavení bez léčby, atd.). A pak je tu ještě možnost, ač to pro Vás jako pro jeho matku může být těžké, dívat se na jeho situaci jako na relativně stabilizovanou. Pokud pominu zdravotní potíže, opravdu stojí za zmínku, že pracuje, že se chová slušně a okolí ho vidí také v dobrém světle.

Ovšem čím prochází, je těžká otázka. Užívání drog je často komplikovaná cesta pro ty, kdo je berou, i pro jejich blízké. A na této cestě pomáhá sehnat si pro sebe co nejvíce informací a podpory. Informace můžete načerpat například zde. Co se týče podpory, může být mezi blízkými i odborná. Píšete, že Vás nemáme posílat do poradny, možná nemáte dobrou zkušenost. Je však vždy více variant. Nabízí se možnost psychoterapie, kde se jedná o delší proces. Anebo pokud svou zkušenost chcete i sdílet s dalšími rodiči, fungují různé svépomocné skupiny. Podporu (pro sebe i pro syna) můžete hledat na této mapě pomoci.

Přejeme Vám hodně sil.

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality