Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana a proměna

12.9.2016

Dotaz

Dobry den, nemohu se nikde dohledat presneho zneni meho dotazu a cetl jsem jsi vase odpovedi na ruzne dotazy a pusobite jako opravdu kvalitni stranka a za vsechny bych Vam a vasemu teamu chtel srdecne podekovat. Muj problem spociva v tom, ze nez jsem zacal kazdodenne zneuzivat marihuanu cca od 18ti let (nejdriv to byl maximalne 1g denne) tak kdyz jsem nebyl pod vlivem byl jsem spolecensky dokonaly clovek, lidi jsem bavil svym humorem, byl jsem energicky byl jsem takovej strelenej, citil jsem se vyjmecne mel jsou takovou tu svou auru dokazal jsem z z niceho udelat nic byl jsem plny napadu,elanu byl jsem vudci osobnost byl jsem proste vystredni, nikdy jsem nepocitoval zadny styd ani nic podobneho byl jsem svuj mel jsem sve napady vse plynulo z mejch pocitu nez z mysli. Ale kdyz jsem zacal hulit tak uz od zacatku mi to nedelalo dobre, a ve finalni fazi jsem stydlivej nudnej mam problem navazat s lidma diskuzi i presto ze predtim nikdy problem nebyl a vubec jsem nad nicim nepremejslel proste to ze me litalo samo, a dnes jsem opak sam sebe, ve finale jsem kouril i 3g denne nejradeji sam a furt jsem premyslel dokazal jsem prosedet sam na lavicce 3hodiny a jen hulit a premyslet, ted je to 14dni co jsem prestal protoze mi chybi ta stara duse kterou jsem mel, pamet se mi napravila, nemam uz přeřeky, zacinam mluvit normalne ale zajima me jestli si myslite ze mi to diky tomu kazdodennimu premysleni tak zasahlo mysl ze uz nebudu moct zit pocitove, ale jen v mysli? Zkracene byl jsem extreme hyperaktivni sangvinik dnew se citim jak flegmatik propusteny z vezeni. proste jestli si myslite ze se mi muze vratit ta ma ,,aura" a nebo si myslite ze se moje mysl preorientovala na toho klidneho,rozumneho cloveka? Drive jsem byl min rozumnej ale furt stastnej dneska jsem diky tomu inteligentnejsi moralne vyspelejsi ale sam pro sebe nudnej. Snad pochopite co tim myslim dekuji moc za vas cas.

32550
 

Odpověď

Dobrý den Honzo,

děkujeme Vám za důvěru a za ocenění práce naší poradny. Vážíme si toho.

Co se týče Vaší otázky. Chápu-li vše správně, tak máte pocit, že jste se vlivem velmi častého kouření marihuany hodně proměnil a postupně se odříznul od společnosti. Momentálně máte už dost neustáleho přemýšlení, uzavřenosti a z nich pojících se omezení. Rád byste věděl jestli to tak zůstanete nadále anebo opět začnete sebe a život prožívat více naplno, pocitově a vrátí se Vám Vaše staré Já.

Jak asi tušíte, není v mých silách s jistotou předpovídat, jak danou epizodu s THC ustojí zrovna Vaše psychika. Pokud se ale vše pokusím vzít pohledem přímé zkušenosti adiktologické praxe s lidmi, kteří se dostali do obdobné situace (a koneckonců i některých výzkumů v dané oblasti, viz např. kniha Marihuana, adiktologické kompendium), tak obvykle zůstávám optimistou a věřím, že se vše může vrátit do normálu nebo se alespoň výrazně zlepšit. I když vše obvykle bývá velmi individuální, konkrétní pozitivní vývoj již může dokládat Váš popis změny, která se udála během pouhých 14 dnů, co nehulíte (zlepšování paměti, otevřenější komunikace atp.). Bývá nicméně časté, že navrácení se zpět ve finále může být tzv. během na delší trať a může trvat měsíce, než se člověk bude cítit po všech stránkách lépe.

Nemalý počet lidí pro zmapování takového procesu (a zároveň pojištění abstinence) využívá různých forem podpory. Pomoci může např. krátkodobá psychoterapie a práce na sobě (ve smyslu nalezení něčeho smysluplného a nejlépe aktivního, co by mohlo nahradit staré vzorce chování a prožívání), dostatek lidí kolem sebe se kterými je možné na takové téma otevřeně mluvit a mít k nim důvěru atd.

Osobně bych na závěr rád zdůraznil profesionální support, který vše může urychlit. Pokud byste měl zájem, je možné vše ještě probrat např. ZDE nebo ZDE. Na začátek může být také fajn řídit se některými jednoduchými doporučeními, viz např. TENTO text.

Držím/e Vám palce, aby jste se v životě cítil opět dobře a prožíval vše mnohem víc naplno.

Tým poradny EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality