Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, odvykání

12.9.2016

Dotaz

Zdravím... Ráda bych se s Vámi poradila, jak postupovat při odvykání závislosti na pervitinu. Je to už cca 6 let, co jsem s touto drogou poprvé laškovala, tehdy vše trvalo asi něco málo přes půl roku a drogu jsem užívala víkendově. Přestala jsem tehdy zcela bez problémů, když se objevila nová láska, která mi drogu plnohodnotně nahradila. Bude to již dva roky, co jsem k pervitinu opět "přičuchla", přičemž už se dávno nejedná o víkendové užívání, nýbrž každodenní, nebo co dva, tři dny. Nemyslím si, že by šlo vyloženě o závislost psychickou, ale spíše fyzickou. Přečetla jsem mnoho Vašich reakcí na dotazy ohledně závislosti na pervitinu, ale překvapilo mne, že zmiňujete, že se jedná převážně o psychický návyk. Myslím, že bych neměla extrémní problém přestat z vlastní vůle, ale brání mi nesnesitelná únava. Únava bývá tak extrémní, že jsem schopna využít celého víkendu k tomu, abych jej prospala. Mám silné motání hlavy, bolesti hlavy a během těchto dní je mi i za těžko dojít do koupelny, či dělat cokoli jiného. Nakonec po těchto x dnech polehávání, kdy je třeba jít zas do práce, po droze opět sáhnu. Tenhle moment prožívám těžce, když si připravuji lajnu, nemám na ni ani chuť a brečím u toho ze zoufalství, že to dělám jen proto, abych stále neusínala a fungovala zas normálně, ne pro pocit úlevy z nájezdu drogy. Moc ráda bych se vším tím praštila, ale už jsem si několikrát vyzkoušela, že tahle únava je prostě nepřemožitelná... chuť na drogu zvládnu rozhodně snáz. Prosím Vás tedy o radu, jak na odvykání, je nějaký přípravek, který bych mohla užívat a který by mi pomohl překonat první dny odvykání? Nemůžu si dovolit vzít dovolenou, abych mohla 14 dní, nebo i déle vyspávat. Předem děkuji za odpověď. Val.

32548
 

Odpověď

Dobrý den Valerie,

píšete o Vašem opakovaném přilnutí k pervitinu, které se poslední dva roky rozvinulo do velmi frekventované konzumace. Překvapuje Vás, že je návyk na metamfetaminu definován jako psychický. Váš dojem z braní směřuje spíše k představě fyzické závislosti, jelikož nemáte problém přestat z vlastní vůle, ale ve změně Vám doposud vždy zabránila nesnesitelná únava. Ráda byste od nás věděla, jak se připravit na odvykání od této látky a zdali existuje nějaký přípravek, který by Vám mohl pomoci překonat první dny domácího detoxu a především silnou únavu.

Dříve než se dostanu přímo k Vaší otázce, zkusím odpovědět na nejasnosti spojené s psychickou/fyzickou závislostí na pervitinu a tělesnými projevy při přestávání. Souhlasím s Vámi, že se může vše projevit na "tělesné úrovni". Pervitin je přece jen silný stimulant a pokud člověk, co užíval denně najednou přestane (a jehož organismus dlouhodobě fungoval na mnohonásobně vyšší výkon, spotřeboval velké množství energie etc.), dochází k typickým projevům enormní únavy a potřeby spánku. O fyzickou závislost se přesto nejedná.

Základ tvrzení, že pervitin nezpůsobuje fyzickou závislost jako takovou, je především v absenci charakteristických somatických abstinenčních příznaků. Ty jsou spojené s užíváním opiátů či benzodiazepinů a jsou v lecčems podobné chřipce (teplota, bolest kloubů, průjem, křeče, ...). To, co popisujete, bych tedy i přes velmi nepříjemné symptomy nespojoval s fyzickou formou závislosti.

Co se týče konkrétních přípravků. V rámci ČR máme informace pouze o jedné látce. MUDr. Minařík z pražského Sananimu pro substituční léčbu v minulosti zkoušel (pouze v rámci pilotní studie) metylfenidát-hydrochlorid (Ritalin). Tento přípravek se ale, pokud je mi známo, k substituční léčbě aktuálně nevyužívá. Nutno současně podotknout, že daný experiment nezahrnoval pouze předepisování náhradního preparátu za pervitin, ale především komplexní psychosociální léčbu a spolupráci s psychologem/adiktologem, případně terapeutem v rámci individuální či skupinové psychoterapie. Využít by se zřejmě daly i různé kofeinové přípravky (káva nebo kapsle), silný zelený čaj nebo guarana. Na druhou stranu je třeba brát vždy v potaz, že metamfetamin je látka, která oproti přírodním substancím nebo běžně prodávaným přípravkům působí na organismus jako extrémně silný stimulant, značně ovlivňuje organismus a psychiku (centrální nervový systém) a při jeho dlouhodobém užívání dochází k vytváření tolerance také k dalším povzbuzujícím substancím.

Jako efektivnější v dlouhodobém měřítku proto vnímám Vámi doposud zavrhovanou variantu (přestože rozumím potížím s prací) spojenou s abstinencí a s aktivní přípravou na několikadenní diskomfort (úbytek energie, výkyvy nálady, bažení a další projevy odvykání), nejlépe v rámci dovolené.

Rád bych Vám na závěr popřál hodně sil a energie (pokud možno bez pervitinu) a samá šťastná rozhodnutí. Pokud byste chtěla ve Vaší změně podpořit, je možné oslovit také odborníky z oblasti adiktologie, např. v rámci nejbližší Adiktologické ambulance (viz Mapa pomoci). Zároveň Vám mohu doporučit některou ze svépomocných příruček (např. ZDE) anebo knihu "Bez léčby to jde", která popisuje proces přestávání s pervitinem bez odborné pomoci.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality