Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kouření, testy

14.9.2016

Dotaz

Dobrý den, můj přítel mi neustále lže, že nekouří. Kolikrát z něj cítím kouř, z rukou, vlasů, a vždy mi poví, že to má z práce, že tam všichni kouří. Pořád zapírá a mě už to opravdu štve. Přizná se jen když u něj najdu krabičku cigaret nebo zapalovač a chtěla bych se zeptat jakým testem zjistím jestli kouří nebo ne. Já jsem nekuřák a vůbec se v tom neorientuji a neznám jaké mám možnosti. Děkuji moc za radu..Jitka

32546
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz, ale napsala jste do poradny, která se specializuje na témata spojená s problematikou zne/užívání nelegálních psychoaktivních látek (viz pravidla poradny), nikoliv cigaret. V kontextu kouření a přidružených témat (doporučení konkrétního testu atd.) bych Vás nasměroval již na některou z poraden pro odvykání kouření (ve Vašem městě by mělo být možné oslovit např. praktické lékaře, viz TENTO odkaz) anebo na TUTO online poradnu. Informovat se můžete také v lékárně.

Co se týče samotného otestování. Rozumím tomu, že byste chtěla mít jasno v tom, zdali přítel kouří či nikoliv a zdali Vám říká pravdu. Přesto se přikláním k názoru, že používání drogových testů mezi dospělými obvykle není tou nejlepší možností, jak celou situaci řešit. Orientační testy totiž nemusí být zcela přesné (za spolehlivé je možné považovat pouze tzv. laboratorní toxikologické testy z krve či moči) a mohou generovat mnoho zmatků v komunikaci (viz např. tento text) a konec konců  i narušovat vzájemnou důvěru obou partnerů, tedy určitého základu vztahu.

Asi to bude znít trochu banálně, ale optimální cestu, kterou v poradně (z pohledu problematiky zneužívání psychoaktivních látek) doporučujeme, vidím především v co nejvíce otevřené a upřímné komunikaci s partnerem, stanovení si hranic, které byste ne/byla schopná ve vztahu akceptovat.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality