Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, nástup, experiment

14.9.2016

Dotaz

Ahoj, chci se zeptat, chtěla bych si dát poprvé menší dávku pervitinu, zatím jsem zkusila jen extázi (musím uznat že na nájezdech je mi někdy špatně, jestli se to tak dá nazvat) . Chtěla bych vědět co semnou může pervitin udělat? A jestli je nějakej "trik" na to abych ty nástupy měla v klidu a nebylo mi špatně? Předem díky za odpověď

32543
 

Odpověď

Dobrý den Lenko,

oceňuji, že se obracíte na naši poradnu a snažíte se informovat před vyzkoušením nové látky, pervitinu. Co se týče Vaší otázky (co s Vámi pervitin může udělat): zde se pohybujeme na velmi tenkém ledě spekulací, jelikož každý člověk může na účinek psychoaktivních látek reagovat trochu jinak. Vše bývá ovlivněno např. citlivosti vůči tomuto typu látek, zdravotním stavem (zdali nemá skryté obtíže se srdcem a oběhovou soustavou, nervovou soustavou atp.). Dále má vliv také síla a čistota látky (v případě pervitinu zejména množství případných příměsí/chemikálií, které v něm mohou být obsaženy), způsob užití atd. To vše následně může ovlivnit rychlost a sílu nástupu, samotný účinek a zároveň množství a intenzitu vedlejších účinků a dopadů na organismus. I tak je možné vycházet např. z těchto základních údajů, které jsou uvedeny v rámci našeho článku o metamfetaminu.

Co se týče klidnějších "nástupů". Opět není možné (vzhledem k výše zmíněnému) být příliš konkrétní. Případná vyšší citlivost a nepříjemná psychosomatická reakce po užití MDMA může být jasným signálem Vašeho těla, abyste raději obdobné experimenty neriskovala. Pokud bych se měl přesto alespoň nějak vyjádřit, tak Vám mohu napsat, že nejen z pohledu harm reduction obecně platí, že u všech psychoaktivních látek, se kterými člověk nemá zkušenost je základním pravidlem, který o něco snižuje rizikovost, postup ve smyslu "čím méně, tím lépe". Další informace můžete případně načerpat i z TOHOTO textu.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality