Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, divné stavy

14.9.2016

Dotaz

Dobry den nedavno jsem si zahulil mariuhanu použitim takzvaně kyblem. je mi 17let a dva tydny zpatky jsem zažil stav jako nikdy mariuhanu použivam od svych 13 let pravdidelně každy den. Ale jak jsem si dal ten kybl tak ještě podotykam že jsem celou noc nespal a potom jsem se na to zhulil prvni pul hodina od použiti byla vesela všechno bylo jako dřiv po asi pul hodině jsme stali s přitelkyni na balkoně a ja jak kdybych neměl žadnou slovni zasobu nevěděl jsem co ma řikat a nijak jsem nemohl rozjet konverzaci potom mi začlo byt nějak divně tak jsem si šel lehnou zavřel oči a přitelkyně se dotkla meho oboči ja se naraz uplně zlekl že mi tam leze nějaky velky pavouk a tak sjem nechal oči otevřene ale začal jsem mi halucinace že jseme leželi a ja viděl jeji hlavu jenom nebo se mi ztamovali a zesvětlovali barvy všeho. Naraz začlo jit do tuheho a začal sjem se celym tělem uplně třepat ruky nohy břicho cele těo se mi naraz začlo strašně klepat nevěděl jsem si rady a chtěl jsem ze strachu už zavolat sanitku tak přitelkyně zavolala prvni at nam něco poradi a že když tak zavola znova jak se ozvali řeki at zkontrolujeme horečku tu jsem neměl a pak jenom řekli že at vypiju cca dva litry vody že by to mělo pomoct a kdyby se to zhoršilo že by přijeli tak jsem pil každych 10 min skleničku čistě vody a potom sjem usnul a rano bylo už naštěsti všechno v pohodě ale zažitek budu mit do konce života tak bych chtěl vědět prosim čim to mohlo byt, co to zpusobilo , a co to vlastně cele bylo měl jsem strach že se mi rozjela schizofrenie. od te doby co se mi to stalo jsem si už nezapalil už je to dva tydny od posledniho použiti a pevně jsem rozhodnut že mariuhanu už nikdy nechcu strčit do pusy. :)

32541
 

Odpověď

Dobrý den Martine,

díky za Váš dotaz. S příběhy podobnými tomu Vašemu se občasně v rámci své adiktologické praxe setkávám a mohu říci, že nepříjemné stavy, které popisujete, nejsou ve spojitosti s marihuanou až tak neobvyklé. Každopádně jsem rád, že jste "zpět" a že ve Vašem případě nedošlo k rozvoji toxické (či jiné formy) psychózy a nemáte v plánu nadále riskovat.

Co se týče Vaší otázky. Je vždy trochu ošidné objasňovat takto na dálku konkrétní příčiny, zde bych přece jen ale směřoval k následujícím hypotézám.

Cannabinoidy (obsažené v marihuaně) patří mezi látky s halucinogenním účinkem a kromě příjemných stavů mysli dokáží způsobit i pravý opak, tedy nepříjemné změny ve vnímání a náladě, které se charakteristicky mohou projevit různými psychosomatickými reakcemi. Např. právě extrémním strachem, úzkostí až záchvaty paniky a k nim přidruženými tělesnými projevy (třes, návaly horka atd.)

Často bývá vše ovlivněno také náhlým a intenzivním užití většího množství (cannabinoidů) za určité zvýšeně rizikové situace (viz tzv. set a setting a Vaše předešlé nevyspání), předešlým frekventovaným užíváním, citlivostí k psychoaktivním účinkům této látky a v neposlední řadě geneticky vyšlechtěnými THC potentními odrůdami (viz tento text). Více si ještě můžete přečíst např. ZDE.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality