Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, negativní zkušenost

19.9.2016

Dotaz

Zdravím , Ať hledám , jak hledám , nemůžu najít tak negativní zkušenost s marihuanou jako jsem měl já. Předem říkám že jsem alergik na ovoce a zeleninu ( proteiny obsažené v plodech nebo pyly jiných rostlin, které ulpí na slupkách). ale nic podobného mi google nenašel. Byly to nejhorší tři roky co sem tu na tomhle světě zažil. Tohle není žádný antimarihuanový text , všichni moji kamarádi hulí , proto sem se k tomu taky dostal. Když jsem si dal první joint s kamarádem ubaleným v novinách , bylo mi asi 12 let , kamarád měl ten stav který v životě nezažiji , smích dobrá nálada uvolnění, já sem chvilku čekal , ale po půl hodině přišly stavy jak z jinýho světa. Totálně se mi změnil život během sekundy z vysmátýho malýho kluka se stal nechápavej stroj , jako bych se pozoroval za stěnou oka , stavy popisovaný lidma který si dali vážně extra moc...sluchové /vizuelní halucinace , ztráta paměti (nevěděl jsem kde to sem , kdo sem já , na ulici jsem potkal příbuzný , obešel jsem je jako bych je neznal , jen v hlavě jsem měl pocit že je znám)...paranoa , začal sem si povídat sám se sebou , především v hlavě, nemožnost se soustředit na cokoliv, extrémní neklid jako bych měl v hlavě stíhačky a hlavně vada v komunikaci, extrémní utlumenost takže někomu něco srozumitelného říct bylo nemožný...pořád to je možná úsměvný kdybych se z toho mohl ráno probudit, a tam začal ten největší hnus. když jsem se probudil všechno naskočilo znova v hlavě zase totálně to stejný. Ve škole sem se chodil modlit a vybrečet na hajzl aby to přestalo , každej den pětky a nonstop jsem přemýšlel že se zabiju, v hlavě sem si začal povídat s bohem proč sem radši nepřišel o obě nohy. Během 4 let jsem se naučil na to přestávat myslet , prostě se s tím naučit žít a i když mi rodina neříkala ani hovno tak sem snad "díky Bohu" na sebevraždu přestal myslet. Bylo to jako učit se všechno znova v 16ti letech. Začal jsem meditovat i přes hlasy v hlavě a i když sem dokončil jen základku , tak sem si našel práci a žiji celkem normálně i přes utlumenost a extrémní výkyvy nálad a emocí. Tenhle text sem chci vložit hlavně pro lidi co by s něčím tak vzácným měly zkušenost a nemohly nic vygooglit. Samozřejmě pokud existuje odborná rada proti těm zbytkovým efektům jako je vysoká Utlumenost , zmatenost, problém ve verbální komunikaci a neklid budu jen rád. Děkuju :-)

32537
 

Odpověď

Dobrý den Andy,

díky za Váš text a za zprostředkování své osobní zkušenosti ostatním. Máte pravdu, že takto silné a především dlouhodobé psychické potíže po užití marihuany jsou spíše neobvyklé. Věřím, že to pro Vás bylo náročné období. Je obdivuhodné, jak jste se s těmito okolnostmi vypořádal a přejeme Vám, aby se i nadále Vaše životní situace zlepšovala.

Co se týče odborné rady "jak na ně". Zde se obávám, že Vám nic konkrétního takto na dálku nedokážu poradit. V obdobných případech stojí za zvážení přímé vyhledání odborné pomoci (lékař - psychiatr) a teprve ruku v ruce s detailním vyšetřením je možné stanovit další postup. Alespoň obecněji Vám mohu napsat, že v případě psychóz, hlasů a duševních výkyvů v první řadě pomáhá nastavit si jasnější strukturu dne/týdne (a pokud možno stabilní denní a noční režim, neponocovat, nepřepínat se v práci či škole atp.), pečovat o sebe (příjemné aktivity, sport a zároveň dostatek relaxace) a při hlubších či opakujících se problémech může být důležité sebrat všechnu odvahu a vyhledat co možná nejvíce podpory zvenčí. Krom lékařské pomoci se může jednat například o vyhledání psychologa/terapeuta a dlouhodobější aktivní práci na sobě v rámci psychoterapie. Lidem v podobné situaci často také pomáhá svou situaci sdílet s někým, kdo má zkušenost s podobnou situací (kdo také slyšel hlasy, zažil utlumenost či problémy v komunikaci, apod.), tzv. Peer pracovníkem. To Vám mohou zprostředkovat například ve Fokusu Tábor.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality