Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kamarád a toxická psychóza

22.9.2016

Dotaz

Dobrý den, já bych se chtěla jen zeptat můj kamarád má toxickou psychózu po 3 měsících užívání pervitinu.. A chci mu pomoct protože ostatní lidi ho odsuzují. A mají strach ze je to nakažlivé. Tak bych poprosila o radu. A jestli to vážně není nakažlivé..? A i kdyby tak co. Kamarádi se ve štychu nenechávají.!

32535
 

Odpověď

Dobrý den Báro,

toxická psychóza rozhodně nakažlivá není. Jedná se o onemocnění psychiky v důsledku užití psychoaktivní látky (látek), více si o ní můžete přečíst v TOMTO našem textu anebo v již zodpovězených dotazech naší poradny.

Co se týče rad či doporučení. Toxickou psychózu lze obvykle poměrně dobře léčit (někdy je nezbytná hospitalizace a krátkodobé nasazení léků). Pokud dotyčný danou drogou již nebere, tak obvykle pozvolna odeznívá. V opačném případě se při každém dalším užití vystavuje velkému riziku návratu (a zhoršování) psychotického procesu, tj. návratu toxické psychózy.

Pokud má člověk navíc ve své genetické výbavě nějaké dispozice k rozvoji trvalých psychotických poruch (typu schizofrenie), může je touto toxickou zkušeností „aktivovat". Užívání psychoaktivních látek pak může spustit trvalou duševní poruchu, jejíž léčba může být mnohem složitější.

V každém případě bych Vašemu kamarádovi doporučil vyhnout se jakýmkoliv experimentům s drogami (včetně pervitinu, marihuany a dalších psychostimulancií či halucinogenů) a pokud by problémy rychle neustupovaly, bylo by v prvé řadě na místě vyhledat odbornou pomoc (lékař, psychiatr) a následně také psychoterapeutickou/adiktologickou podporu (psycholog/terapeut/adiktolog). Případné kontakty můžete najít ZDE. Je pak možné kamaráda na konzultaci doprovodit a zúčastnit se např. prvního sezení.

Na závěr bych chtěl dodat, že s Vámi naprosto souhlasím v tom, že kamarádi se ve štychu nenechávají. Na druhou stranu je ale důležitý jeden předpoklad smysluplné pomoci a sice, aby kamarádi opravdu o pomoc stáli (tzn. aby chtěli, aby se jejich stav zlepšil, nebo se např. chtěli léčit) a byli sami ochotní pro své zlepšení něco udělat.

Držíme vám palce. Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality