Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Bude mi lépe?

3.10.2016

Dotaz

Dobrý den.Potřebuji se poradit ohledne sve závislosti.Cca 4 roky jsem brala suboxon a do toho dva roky sem tam piko.Bojuji s chutí na piko každý den.Jsem čistá skoro tri měsíce a abstinencni priznaky stale přetrvávají.Chci se zeptat jak dlouho můžu mit ještě abstaky po suboxonu.Jsem nesmírně ráda,že jsem se opiatu zbavila,ale stale je ve mě pocit prazdna a v podstatě mě život s ukončením fetovani přestal bavit.brala jsem antidepresiva ale vysadila jsem je.Těším se na normální život,ale zdá se me těžké žít bez drog.docházím i na testy a zatím jsem ok ale nevím jak zareaguji až přijde pořádný problem.Doufám,že když vytrvam nebudu se muset každý den bát,že si to dám znovu.Že si zase začnu užívat život a brát ho tak jak je.Je to po tak dlouhe době užívání vubec možné?Děkuji za odpověď

32521
 

Odpověď

Dobrý den Ireno,

začnu od konce Vašeho dotazu. Určitě je - i po tak dlouhé době užívání -  možné znovu si užívat život a brát ho tak, jak je. Může to sice nějakou dobu trvat a stát jisté úsilí, ale spoustě lidí se to podaří.

Ptáte se, jak dlouho můžete mít abstinenční příznaky po Subuxonu. Pokud se bavíme o fyzických abstinenčních příznacích, které vznikají po vysazení opiátů, ty závisí na délce užívání a množství, ale po 3 měsících by měly být již pryč. Pak jsou tu ale ještě stavy, které už nesouvisí s fungováním Vašeho těla, ale spíše s pocity, jaké vyvolalo vysazení drog. Stejně jako Vy řada lidí popisuje pocity prázdna a nenaplněného života. Možná to bude znít banálně, ale čas hraje velkou roli. Stejně tak podpora, kterou je dobré pro sebe získat ze všech možných stran. Může to být podpora rodiny, někoho blízkého a určitě i odborníků, kteří přímo pomáhají lidem při abstinenci.

Dlouhodobá psychoterapie má dobré výsledky jako podpora nejen při abstinenci, ale i při orientaci novém způsobu života a třeba i znovunalezení radosti v něm, stejně tak když přijde jakýkoli problém. V Praze můžete kontaktovat TUTO organizaci anebo TUTO. Můžete na všem také pracovat s lidmi, kteří jsou v podobné situaci, a to v rámci svépomocných skupin (například TATO). Píšete, že jste vysadila antidepresiva, ale ty mohou také pomoci překonat nejtěžší období, můžete to ještě společně s lékařem zvážit. Často také může pomoci najít si tzv. "jinou náplň" dne, aktivitu nebo činnost, která by Vás bavila.

Každopádně věřím, že jste už udělala ten největší krok k tomu, aby Vám bylo lépe, moc Vaši snahu oceňuji. Přeji Vám, ať se normálního života, o kterém píšete, co nejdříve dočkáte.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality