Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Závislost na snuffu

5.10.2016

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co se mi může stát po používání Snuffu po 1/2 roce. Šnupu 2x-3x denně. Chci přestat, ale okolí to dělá též a já chci taky. Nevím, jak dál. Nechci si nějak závažně ublížit. A navíc piji moc kávy, jelikož moc nejím. Co vše se mi i ohledně kávy může stát? Předem děkuji;)

32515
 

Odpověď

Dobrý den,

obecně vzato je užívání snuffu považováno za bezpečnější variantu přijímání nikotinu oproti klasickému kouření. Riziko vzniku rakoviny je tedy menší a dochází k němu zejména v oblastech úst a krku. U kávy Vám vážné nebezpečí nehrozí, ačkoli předávkování kofeinem, který káva obsahuje, může způsobit například pocit podráždění, nespavost, neklid atd. Některé studie také uvádějí, že nadměrná dlouhodobá konzumace kávy zvyšuje krevní tlak. Je však nutno říci, že poradna EXTC se legálními psychotropními látkami zabývá jen okrajově, takže pokud Vám naše stručná odpověď nestačí, obraťte se prosím s dotazem na lékaře, případně lékařskou poradnu.

Je chvályhodné, že se chcete své závislosti zbavit i přes to, že je bežná ve Vašem okolí. Pokud chcete vyhledat odbornou pomoc přímo v Praze, zkuste například program primární prevence (vzhledem k Vašemu věku bude nejspíš nutný souhlas rodičů nebo přímo jejich zapojení do programu). Anebo to předem můžete ještě anonymně probrat na lince bezpečí (116 111), nebo případně na modré lince (608 902 410), kam se můžete obrátit i v případě, že byste se v souvislosti s užíváním dostala do nějakých potíži.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality