Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, těhotenství

10.10.2016

Dotaz

Dobrý den, Už to bude rok co nepravidelně užívám v malém množství pervitin( 1g na měsíc a půl). Je mi 34 let.. piji pročišťující čaje , zakysy, koktejly, vitamíny v tabletkách. Jsem úplně obyčejná maminka na které to nikdy nikdo nepoznal. Začala jsem s tím kvůli zhubnutí.. měla jsem 100 kg které neslo dat dolu.... po tom roce vážím 60 kg a cítím se skvěle... teď s přítelem chceme miminko a já se ptám abych neublížila plodu, jak dlouho před otehotnením je nutné přestat drogu užívat aby nikdo nic nepoznal?? Nikdo o tom neví ani rodina, přítel a nemohu se ani svěřit lékaři ani gynekoložce..prosím o radu, aby bylo vše v pořádku a lékaři nic nezjistili. Nechci miminku ublížit a vím ze dokážu vydržet a drogu nebrat . Dekuji

32508
 

Odpověď

Dobrý den,

moc si cením, že přemýšlíte dopředu nad tím, jak by pervitin mohl ublížit miminku. Pervitin by miminko ovlivňoval, především pokud byste ho brala v době těhotenství. Zásadní je tedy nebrat v době, kdy se začnete snažit otěhotnět. Pokud chcete mít jistotu, doporučuje se počkat aspoň měsíc od posledního užití a přitom si udržet zdravou životosprávu, mít dostatek spánku, vitamínů, živin a podobně, stejně jako se doporučuje pro kohokoli, kdo chce otěhotnět.

Co se týče lékařů, ti by zjistili užívání drog, pouze pokud by cíleně dělali toxikologické testy (např. z moči nebo krve), které se v těhotenství ovšem běžně nedělají. Navíc pervitin je těmito testy detekovatelný maximálně několik dní.

Říkám si ještě, že musí být náročné, když to nemůžete s nikým sdílet a nikdo to neví. Kdybyste přeci jen chtěla s někým probrat, jak se Vám daří s pervitinem přestat, můžete si pro sebe sehnat podporu třeba u psychologa nebo u jiného odborníka či u lékaře, se kterým by bylo možné do budoucna také promyslet méně rizikové způsoby, jak si udržet váhu.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality