Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Experiment s extází

12.10.2016

Dotaz

Zdravím, Potřebuji se zeptat na pár věcí. Dostal jsem od kamaráda půl modré tabletky a tvrdil, že se jedná o "Mko", ne o "Éčko". Ale zde na poradně jsem četl, že Mko je hnědá krystalická látka. Tak nevím, jak čemu mám věřit. Každopádně i dlouho po požití (cca. 3-4 hodiny) jsem necítil vůbec nic, nic se se mnou nedělo. Stejnou noc jsem se ale dostal i k půl tabletě Éčka (růžovočervená), která konečně začala účinkovat po necelé hodině (rozdělil jsem se s kamarádem, takže jsem měl jen čtvrtku). Chci se zeptat- Chtěl bych s kamarádkou, která nemá s touto drogou zkušenost, zkusit onu tabletu Mka (každý by si vzal jednu půlku). Ona ale bere probiotika, tak nechci, aby se ji stalo něco špatného. Popřípadě, jak se zařídit, aby průběh drogy byl "co nejnormálnější" (vezmeme si to v soukromí). Počítám s tím, že nebudeme moc spát, i s nějakým dojezdem, ale nerad bych, aby se ji něco přihodilo. Samozřejmě vím, že je to velice subjektivní. Děkuji za odpověď

32499
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za Vaše dotazy. Oceňuji, že se snažíte informovat a zvažujete možné pro a proti.

Název "Éčko" se obvykle používá převážně pro tablety extáze a "Mko" pro extázi v krystalické formě. Účinná látka by v obou případech měla být stejná a sice MDMA (nebo MDA, která je velmi podobná). Je poměrně časté, že tablety prodávané jako extáze, obsahují kromě MDMA i další psychoaktivní látky nebo jsou tvořeny pouze z látek jiných (amfetaminu, kofeinu, DOBPMAPMMAdesigner drugs atd.). Zvláště kategorie některých designer drugs (a dalších látek, např. typu  PMA) může být nebezpečná pro své nevyzpytatelné účinky. Jedno z jejich rizik spočívá v tom, že mohou začít v organismu fungovat až za několik hodin po užití (u MDMA by se měly účinky dostavit zhruba do 1 hodiny), což může uživatele vést k požití dalších substancí a předávkování v domnění, že předešlá tableta byla neúčinná. Pokud jste tedy po užití modré tablety nepociťoval žádné účinky do 3-4 hodin, je možné, že spadá právě do zmíněné rizikové kategorie (nebo obsahovala málo účinných látek).

Co se týče Vašeho druhého dotazu. Užívání probiotik by podle námi dostupných informací nemělo mít na účinky extáze vliv. Na druhou stranu pokud kamarádka probiotika užívá kvůli zdravotním obtížím, tak by bylo vhodné se experimentům s psychoaktivními látkami vyvarovat. Težko ovšem takto na dálku spekulovat.

Aby byl průběh užití psychoaktivní látky o něco méně rizikový je dobré mít na paměti základní principy harm reduction přístupu, který doporučuje ihned po vyvarování se konzumace užít méně než více, nekombinovat extázi s jinými tabletami či látkami (včetně alkoholu), mít zmapovaný "set a setting" (set se dá chápat jako Váš současný duševní stav, nálada, myšlenky, očekávání; setting zahrnuje fyzické podmínky v místě, kde se experiment odehrává a také sociální vazby a vztahy mezi přítomnými osobami) atd. Více informací najdete v TOMTO našem textu.

Závěrem bych chtěl dodat, že experimentování s danými psychoaktivními látkami se za žádných okolností (viz údaje výše) nedá považovat za zcela bezpečné. Konečná volba je nicméně pouze na vás.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality