Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kamarádka, stres, problémy, pomoc

17.10.2016

Dotaz

Dobry den, moje kamaradka ma zrejme nejaky skryty stres. Nezije zrejme v uplne nejstabilnejsi rodine a od detstvi navstevuje psycholozku, ktere ale absolutne neveri. Chodila tam jen z prikazu rodicu. Prosla si dlouhym obdobim extremniho prejidani hlavne sladkeho a ted to nahradila castym pitim alkoholu a zacina kourit. Stupnuje se to a ja nevim co mam delat. Bojim se o ni. Jak ji pomoct? Psychologicka pomoc je ocividne tady k nicemu.

32488
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za důvěru v poradnu EXTC. Chtěl bych ocenit, že se snažíte kamarádce pomoci a že ve Vás má oporu. Už jen to může být do budoucna hodně důležité.

Z toho co píšete, mi upřímně řečeno vyvstává víc otázek než odpovědí a mám tak trochu obavu, že to celé takto přes internet nevymyslíme. V obdobných případech má smysl především přímý kontakt s profesionálem, nejlépe z oblasti adiktologie, kde byste vše mohli detailně probrat a hledat varianty, co dělat dál, které budou "šité na míru".

Za sebe bych se chtěl vyjádřit k jedné věci, která je podle mne středobodem možného úspěchu jakékoliv psychologické pomoci či terapie. A tou je důvěra v psychologa či terapeuta, s nímž daný člověk spolupracuje. Pokud kamarádka psycholožce nevěří (a vše je jen z donucení rodičů), tak se obávám, že není možné očekávat jakýkoliv efekt a terapie je opravdu k ničemu. Aby mohla být šance ke změně, tak by měl být naplněn tento základní předpoklad (více také viz tento TEXT).

Podle mého názoru by za takovéto situace stálo za úvahu, aby si Vaše kamarádka zkusila najít vlastní zdroje podpory, které ji sednou, budou dávat smysl a vůči nimž nebude muset být v odporu. Při takovémto hledání byste jí mohla být prospěšná už jen tím, že si o tom promluvíte. Bude-li šance k oslovení jiného psychologa či terapeuta, tak bych doporučil takového, který jí lidsky i odborně sedne a nebude "závislý" na rodičích. I Vy sama můžete nejprve zmapovat terén a probrat možnosti řešení v některém z terapeutických center či adiktologických ambulancí (viz např. kontakt ZDE). Vše samozřejmě můžete podniknout i společně s kamarádkou.

Držíme palce! Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality