Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Synovec a problémy s návykovými látkami

18.10.2016

Dotaz

Dobrý den,synovec(37),užívá asi 6-7 let Pervitin,asi 3x týdně i.v.,kombinuje jej s alkoholem,velkými dávkami Hypnogenu(nevím,jak se k takovému množství dostane,asi tak 30 tablet týdně),přes rok nechodí do práce,není hlášen na Uřadu práce,půjčuje si peníze,matce ukradne pod rukama,co se dá,peníze,mobily,počítače,televizi...,od ledna se u něj objevují záchvaty agresivity,slovně matku napadá,obviňuje,je sprostý,vulgární,válí se po zemi,řve,rozbíjí,co mu padne pod ruku,obviňuje celou rodinu,že jsme mu zkazili život,sestra na něj několikrát volala policii,byl pozitivní na pervitin,marihuanu,psychiatr sestře řekl,ať ho vyhodí z bytu,což bez jeho souhlasu u družstevního bytu nejde,není ochotný se léčit,on přece problém ne má,paranoidní jsme my ostatní,jsme zoufalé,kde jsme udělaly chybu...Policie říká,že pokud nespáchá trestný čin,nemůže nic dělat,na léčení ho bez jeho souhlasu nikdo nedostane,teď mi sestra volala,že ho našla po návratu z práce spícího na chodbě,pomočeného,pokáleného,v koši prázdné plato od Hypnogenu,5 plechovek od piva,stačil jí ještě sprostě vynadat,než zase usnul,mám o ní strach co bude,jestli se v noci probere. Omlouvám se za takový výlev,ale už jsme obě zoufalé a skoro dvoumetrového chlapa v agresivním záchvatu nepřepereme,mnohokrát děkuji,budu vděčná za každou radu,pracuju jako zdravotní sestra nachir.amb,často tam máme abscesy a záněty po aplikaci drog.Děsí mě,jak se laskavý pracovitý synovec mění na trosku...Ještě jednou děkuji,přeji hezké dny L.

32485
 

Odpověď

Dobrý den,

rozumím tomu, že už jste v nynější situaci se sestrou zoufalé. Podle toho, jak jste vše popsala, mě napadá, že už to došlo hodně daleko. Je na místě, že jste zkoušely policii i psychiatra. Nemusíte se omlouvat, že píšete, naopak si říkám, jak jste to Vy i sestra doteď celé zvládly vydržet.

Věřím, že Vás děsí, jak se synovec mění před očima. Dlouholetá kombinace Hypnogenu, alkoholu a pervitinu může vytvořit regulérní závislost se vším negativním, co k tomu patří. Změny nálad, agresivita, manipulace i neochota synovce cokoli řešit se kvůli tomu bohužel přímo dotýkají Vaší sestry i Vás. Přesto je zodpovědnost za to především na synovci.

Je na místě nečekat a obrátit se na někoho, za jehož podpory můžete celou situaci začít řešit. Ideálně na odborníka v oblasti drog, který s Vámi může spolupracovat dlouhodobě a ne jen jednorázově. Nejblíže Vašemu bydlišti působí organizace Světlo Kadaň (Klášterecká 1720), kde probíhá i poradenství pro rodiče a osoby blízké uživatelům drog. Domluvit se můžete na telefonním čísle 474 335 347 nebo 725 543 165 (po-pá 8:00-12:00 a 13:00-16:30). Společně s poradci můžete vše probrat a naplánovat potřebné kroky, případně krizový plán.

Co se týče právní stránky věci, doporučuji kontaktovat přímo drogovou Právní poradnu A.N.O., a to telefonicky na čísle 736 760 701. Zde můžete zdarma spolu s právníky probrat, jestli je možné vyhodit synovce z bytu anebo třeba jak dosáhnout nařízení soudní léčby. Pokud by hrozilo bezprostřední ohrožení násilím, tak existuje možnost nechat synovce policejně vykázat na 10 dní z bytu (s možným prodloužením na půl roku).

Zároveň zde vyvstává oprávněná obava o zdraví a život synovce. Vysoké dávky Hypnogenu a fakt, že nemá kontrolu nad tělesnými pochody (pokálí se a pomočí), ukazuje na silnou intoxikaci. V podobných chvílích (či pokud se jeho stav ještě zhorší) je na místě volat záchranku. Krátkodobá hospitalizace by mohla být vstupní branou k dalším krokům.

Určitě bych Vás chtěla podpořit v tom, ať nezůstáváte se sestrou na všechno samy. Říct si v tento moment o pomoc je rozhodně na místě.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality