Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Řízení a pozitivní test na amfetamin

19.10.2016

Dotaz

Dobry vecer. Mam takovy problem ja sem jel autem bez technicke pak mne zastavila police plus do toho test pokazal amfetamin. Ja sem ten test nevidel oni vzaly slinu a sedli do sveho auta. ja sem cekal 5 min pak prisly a rikly ze je pozitivni. Pak sem mnel ject do nemocnice ale ja se zeptal ze jak to bude lepsi, ze tam pojedu nebo ne. Nebo uz ten test ukazal vysledek a je platnym. Dostal sem odpoved ze ten test je platny a do nemocnice neni jich pravo o rozhodnuti. Ja se pak zeptal jesce jednou ze jak to bude lepsi a bych pak nemnel vetsi problemy a kdyz je platny test tak je tam duvod jit a zmeni nejaky ten vysledek na rozhodnuti toho prestupku. Tak sem nic od nich neslysel jen ze ten test je pozitivni. Do nemocnice sem nebyl, zabrali RP ten listek sem od nich dostal a ten velky protokol sem ne podepsal podle nich to nemusim delat ze je to jedno.... Je nejake reseni nebo co mam cekat? Predem dekuji za odpoved

32483
 

Odpověď

Dobrý den Oldo,

při krevních testech v nemocnici by byly na základě předešlého slinného testu krevním rozborem zjišťovány hodnoty amfetaminu v krvi. Proto se doporučuje "na krev" jet, protože až toxikologický rozbor prokáže (dle hodnot metabolitů v krvi), zda řidič řídil pod vlivem nebo ne, zatímco výsledek slinných testů je pouze orientační. Protože jste na krevní testy pro toxikologický rozbor nejel, budou se za relevantní považovat výsledky slinného testu a budete posuzován jako že jste pod vlivem řídil.

Obecně se řízení auta pod vlivem návykové látky dále řeší jako přestupek nebo jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Domnívám se, že ve Vašem případě se pravděpodobně bude jednat o přestupek, kdy Vám hrozí zákaz činnosti řízení na určitou dobu, peněžní pokuta a ztráta bodů. V blízké době by Vám mělo přijít vyrozumění o zahájení správního řízení. Více informací můžete nalézt v tomto článku. Dále bude kvalifikováno řízení auta bez technické kontroly, dle mých informací se jedná také o přestupek řešený ve správním řízení s podobnámi sankcemi jako u prvního přestupku.

S postupem policie který popisujete, tedy že Vám neumožnili jet na krevní testy, se v poslední době setkalo více lidí. Podstoupit na vlastní žádost krevní testy pro toxikologický rozbor by Vám však policie měla umožnit. Tato poradna se zabývá problematikou drog a v týmu bohužel nefiguruje odborník z oblasti práva. Můžete se proto obrátit na bezplatnou anonymní drogovou Právní poradnu A.N.O. (telefonicky nebo emailem anebo osobně), která se na tato témata specializuje. A probrat s nimi, jak nejlépe postupovat a zkonzultovat případné pochybnosti ohledně postupu policie. Další možností je kontaktovat poradnu zde, která se zabývá přímo činností policie.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality