Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze a záchvat

29.10.2016

Dotaz

Dobrý den, MÁM PODLE MĚ VELMI AKUTNÍ DOTAZ. Jsem pouze svědek jednou si můj přítel dal Extázy 2 pilulky daval si je po pulkách asi co hodinu. Po užití 2 pilulky se zvedl stím že jde čůrat najednou se zasekl zkroutil ruce, zařval, upadl jako prkno skousnul zuby přestal dýchat, celý zmodral, za asi 6-10 sekund začal znovu dýchat. Celou dobu byl v obřích křečích, za 5minut se vrátil zpět do "reality" . nic si nepamatoval, nikdy předtím záchvat neměl. Bojím se o něho že by se mu to mohlo vrátit. Bál se zajít k lékaři už to jsou dva dny a je v pohodě. Ale mě to nedá spát, mohl byste mi poradit .. jakkoliv .. nebyla to sranda je to pro me nejhorsi zazitek. Příjmu jakoukoliv pomoc, radu cokoliv. Děkuji moc

32466
 

Odpověď

Dobrý den Petře,

rozumím Vašemu zděšení z neobvyklé situace, které jste byl svědkem. Máte oprávněnou starost o přítele a hledáte radu či pomoc.

Tato poradna nemá ve svém týmu lékaře, pokusím se Vám alespoň poskytnout základní informace. Stav, který ve svém dotazu popisujete, může být důsledkem užití extáze (MDMA) anebo jiných látek, které často bývají do tablet extáze přimíchány a mívají těžko odhadnutelný účinek. Za problematické také považuji užití více tablet extáze během jednoho večera. Velké nebezpečí neznámych substancí v tabletách je právě v tom, že mají delší dobu nástupu účinku než MDMA a může tak snadno dojít k předávkování. Ovšem předávkovat se lze i tabletou pouze s MDMA, nikdy nevíte, jaké obsahuje množství.

Záchvat Vašeho přítele může ale také souviset s nějakým zdravotním problémem, mohlo by se například jednat o epilepsii. Každopádně v tuto chvíli bych jednoznačně doporučila návštěvu lékaře, takto na dálku lze jen těžko odhadnout, o jakou z variant se u Vašeho přítele jedná. Do té doby by bylo dobré se vyvarovat dalšímu užívání psychoaktivních látek. Pokud by se záchvat měl opakovat, nebojte se zavolat zdravotnickou záchrannou službu na tel. 155.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality