Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin - abstinence a nedostatek energie

3.11.2016

Dotaz

Dobry den, bola som zavisla na pervitine (obcasne uzivanie extaze). Teraz to uz nechcem ani vidiet, ale mam keden problem... chyba mi ta energia a zhovorcivost ako na perniku, chcela som sa spytat ci neexistuje nieco LEGALNE co by som si mohla dat na prebranie nech mam energiu, kludne aj viacej veci na energiu.. ano, snazim sa nahradit si pervitin, ale len kvoli tej energii. Kazdy den sa snazim nieco robit, cvicit, upratovat.. ale potrebujem taky ten podobny "pocit". S kavou a energetickymi napojmi to prehanat nechcem, dakujem za odpoved:)

32452
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Píšete, že se Vám povedlo udělat změnu směrem k abstinenci od pervitinu, za což bych Vás ráda velmi ocenila. Zároveň se však potýkáte s nedostatkem energie a chcete nalézt něco legálního, co Vám potřebnou energii dodá.

Při přestávání s užíváním drog organismu nějakou dobu trvá, než se jeho fungování navrátí zpět do normálu, jako tomu bylo před začátkem užívání. Nepíšete nic o tom, jak dlouho a v jakých dávkách jste pervitin užívala, což jsou faktory, které délku regenerace těla velmi ovlivňují. Zároveň jste zmínila, že se snažíte každý den něco dělat - cvičit, starat se o domácnost a podobně. Napadá mě, zda věnujete dost času také odpočinku a regeneraci - zejména dostatečně dlouhému spánku. Pervitin jakožto stimulační droga totiž potřebu spánku do velké míry tlumí a může být obtížné si opět navyknout na to, že Vaše tělo potřebuje pro spánek delší dobu. Důležitou roli hraje také jídelníček, zda je energeticky dostatečný. Pocit nedostatku energie a časté únavy může souviset také s Vaším věkem, s růstem a zráním organismu se často pojí také větší únava.

Co se týče konkrétních legálních přípravků na povzbuzení (kromě kávy a energy nápojů, kterým se chcete vyhnout), lze vyzkoušet například zelený čaj či maté. I u těchto nápojů je však dobré dodržet určitou doporučenou denní dávku. Obávám se ale, že nějaká legální substance, která způsobuje podobný pocit, jaký jste pociťovala po užití pervitinu, neexistuje. Chuť zažít znovu pocit jako po užití dříve užívané drogy se často označuje jako craving (bažení) a je to obvyklou součástí odvykání, která po nějakém čase odezní. Pokuste se dát svému tělu čas na zotavení. Pokud by se Vám zdálo, že ani po delší době od vysazení pervitinu se necítíte dobře, jste nadměrně unavená či máte jiné potíže, nebojte se obrátit na lékaře či psychiatra. Přeji Vám mnoho sil a v případě dalších dotazů nás můžete opět kontaktovat.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality