Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Silniční kontrola

5.11.2016

Dotaz

Zdravím dnes mne zastavila hlídka Obecní policie při parkování , (dobrá ... mohly jet dál a nechaly by mě kdybych neprojel Stopku ...a ne upozornil na sebe )a daly.mi ,,líznout" když přišli s výsledkem nestačil sem se divit..pozitivní THC ale v limitu kdy by mně nechaly normálně odjet to by mně nepřekvapilo odpoledne jsem byl v místnosti s klukem co hulí a já seděl vedle něj...nevadí mi to..před 3ma měs. Sem koupil auto a ,,retko"od tý doby neměl v ruce -je možný že bych se tolik nadýchal ? Abych nalízal ?? Tím tu vzniká otázka 1. a pak našli Metanfetamin-.podle internetu nejspíš pervitin.a ten byl aktivní a v plný palbě . můžou to způsobit prášky na bolest na který by se nemělo řídit ? Nebo cigareta před testem ? Slyšel jsem že to pak je nepřesný nebo zkreslený.Nebo sem do sebe nevědomky něco dal ... Mám v.práci docela zajímavýho kolegu s ještě zajímavějším energetickým nápojem...(voda + koule nebo pravě pervitin ) .A napil jsem se.víc než do sytosti . bůh ví kolik tam toho měl jestli vubec..třeba to byla opravdu jen voda..ale vypadal jako vždy zajímavě.ale to je vedlejší..odjel jsem bez řečí na krev a moč.prostě plná zpolupráce..nic jsem nezkrýval protože říkám 3 měsíce nehulim natož tohle..neříkám před 5ti-6ti lety jsem měl svá telecí léta kdy jsem to do sebe sypal.ale od doby co mám rodinu tak nic ..krev mi odebraly ale vylejt sem se za boha nemohl..tak maj jen ten rychlost test z ulice a krev .. Pokud se prokáže že sem byl pod vlivem nějaké drogy a jisto jistě vim že to byl 1. Přestupek nebo čin ...nevím jak se.to klasifikuje, co mi hrozí . a jelikož mi byl na místě pochopitelně zabaven ŘP a prokázala by se má nevina,že by třeba ten test Kecal a krev nic ... kdy mi vrátěj ŘP ? A doufám že mě nevybodujou ...mám jich jen 6 a za tyhle přečiny prý berou 7 tak aby to nedopadlo že test negativní a pokutu platit nebo body mi vezmou...a u další silniční kontroly se asi automaticky chystat na další testy ať to bude potvrzeno nebo vyvráceno že ? Tohle v záznamech bude.díky za rady názory a momenty.

32447
 

Odpověď

Dobrý den Petře,

možnost, že budete pozitivní na marihuanu poté co se jí pasivně nadýcháte, považuji za nepravděpodobnou (pokud byste vedle aktivního kuřáka marihuany seděl po velice dlouhou dobu v uzavřené místnosti, tak to teoreticky možné je). Stejně tak by na výsledek testu neměla mít vliv cigareta před jeho provedením. Naopak u některých prášků na bolest (ty co obsahují pseudoefedrin, který se používá k výrobě pervitinu) nelze vliv na výsledek testů zcela vyloučit. Další možností zkreslených výsledků je falešná pozitivita testů, tedy vadný test. Je dobře, že jste spolupracoval a podstoupil krevní testy, které jsou spolehlivé a ukáží, zda jste byl pod vlivem nebo ne. Zároveň také ukáží o jakou látku se přesně jedná - např. o pseudoefedrin z léků, který není problém.

Problém by mohl nastat v případě, že by Váš kolega měl v "energetickém nápoji", který jste popsal, pervitin (či jiný stimulant). K tomu mě napadá pouze možnost se ho na to zeptat, abyste dopředu věděl, na jaký výsledek se připravit.

Pokud laboratorní testy prokáží přítomnost nějakých psychoaktivních látek, tak Vám s největší pravděpodobností hrozí přestupkové řízení spojené s řízením vozidla pod vlivem návykové látky. Na toto téma sepsali kolegové z právní drogové poradny A.N.O. informační text, který si můžete přečíst ZDE. Nutno říci, že naše poradna se právními otázkami zabývá pouze okrajově, takže s dotazem ohledně vrácení ŘP, bodů a případně dalšími právními dotazy se prosím obraťte přímo na anonymní drogovou Právní poradnu A.N.O. (telefonicky nebo emailem), která se na tato témata specializuje.

Obecně však platí, že vrácení řidičského průkazu může trvat různě dlouhou dobu, někdy až 2 - 3 měsíce. Toxikologická laboratoř musí udělat rozbor, výsledky odeslat na policii, ti musejí vypracovat protokol a komunikovat s konkrétním městským úřadem, roli hraje i lidský faktor (např. přetíženost pracovníků), atd.

V případě další silniční kontroly je opravdu možné, že budete opětovně podroben testu na drogy (měla by o tom rozhodovat konkrétní hlídka, která vás zastavila), zkušenosti lidí často takové jsou. Ideální je samozřejmě být na tuto situaci připraven kdykoli, když nasednete do auta a žádné látky předtím neužívat. Přehledné tabulky s dobami detekce jednotlivých látek můžete najít na tomto odkazu.

Zdraví poradna EXTC

 

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality