Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

ŘP, THC, metabolity, práva a povinnosti

5.11.2016

Dotaz

Dobrý den, měl bych dotaz. Poslední dobou jsem se rozjel a v průměru co druhý den si dám přes skleněnku potahy mariuhany (cca 6 potahů), Zde jsem se dozvědel, že neaktivní matabolity thc odeznívaji po 12-18 hodinach ,jistota je po 24 hodinách. Tak mě zajímá, když budu zastaven PČR a podroben slinnému testu, nebo testu z potu a výsledek bude aktivní, Ikdyž jsem 24 hodin před jízdou nepožil trávu, nemám povinnost jim odevzdat řidičský průkaz že ne ? A druhá moje otázka zní: Když po tomto incidentu půjdu na krevní test, z kterého se po nějaké dobé potvrdí, že jsem v době jízdy řídil pod vlivem NEAKTIVNÍCH metabolitů , mohu žádat o navrácení peněz za krevní test po příslušném úřadu(nevím jak je to drahé kámoš říkal 10 000Kč) ? Vždytˇ bych na to měl mít přece nárok, pokud bych podle krev. testu byl v době jízdy neovlkivněny aktivními metabolity a tudiž jsem neporušil žádný zákon ne ??

32444
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Aktuální informace hovoří o detekci aktivních metabolitů v přibližném časovém rozmezí cca 12 - 24 hodin od užití. Naprostou jistotu Vám vzhledem k množství faktorů, které vše mohou ovlivňovat (viz síla marihuany, frekvence předešlého užívání, rychlost metabolismu, tělesná konstituce atd.), nikdo zaručit nemůže. Z těchto důvodů se doporučuje dodržet co možná nejdelší časový úsek (např. zmíněných 24 hodin, ale klidně i o něco déle).

Co se týče Vašich povinností při zastavení dopravní policií. Právními dotazy se zabýváme pouze okrajově. Doporučuji v dané věci oslovit přímo naše kolegy z anonymní drogové právní poradny A.N.O. (emailem nebo telefonicky).

Za nás se pokusím poskytnout alespoň obecné informace. Domnívám se, že pokud po Vás bude PČR chtít po pozitivním testu na drogy řidičské oprávnění, tak se budete muset řídit jejími pokyny. Jeho neodebrání by mělo být na jejich zvážení. Tvrdit můžete de facto cokoliv, pokud by ale byl orientační drogový test (ze slin, potu) pozitivní, tak se obávám, že jediným způsobem jak spolehlivě vyvrátit, že jste neřídil "pod vlivem" je okamžité absolvování následného toxikologického testu z krve v nemocnici. Ten je přesný a nezjistí-li aktivní metabolity THC (anebo zjistí, ale v podlimitním množství viz tento text), tak bude správní řízení ukončeno bez postihu. Vše by měl následně hradit objednavatel testu, tedy PČR.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality