Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Přítel asi fetuje

8.11.2016

Dotaz

dobry den muj přítel asi fetuje vubec nevím jestli jo já to nepoznam jsem sním 2 měsíce předtím když sem sním začínala byl jinej takovej normalni kouřil jen mariuhanu ale po měsíci co sem sním byla se přiznal že to skusil jen jednou a pak že 3 krat ale jeho kamaradi mi řekli že když chodil ke mě občas do vchodu snimi a čekal na mě tak že vždy si to daval přes skleňenku jak mu mam jen pomoc strašně mě to trapí nechci aby dopadl špatně a spadl do toho nevím kam si rady jela jsem sním v autobuse 7.11 a bylo to rano bylo 10:00 a jely jsme do kopce a on citil bušení srdce a cítil že odpadne spadl na mě ja ho udržela ale klepal se chvili jen se oklepal asi 2krat až 3x a ja jen koukala měla slzy v očích koukala jsem na internet jestli to nejsou dojezdy a pravdě podobně ano bojim se o něj zhubl srasně moc asi nejí malo se jen nají mam o něj strach copak to muže být jak mu pomoct? nespadl dotoho uplne ale bojím se že ano :( jestli mi odpovíte a poradíte budu moc šťastná děkuji.

32435
 

Odpověď

Dobrý den Kristýno,

na úvod dovolte krátké shrnutí Vašeho emailu. Asi měsíc pozorujete na svém příteli zdravotní problémy (bušení srdce, ztráta chuti k jídlu a váhy) a máte podezření, že asi fetuje. Ráda byste věděla copak to může být a jak mu případně pomoci.

Předně bych chtěl ocenit, že píšete do poradny a snažíte se v takto náročné situaci lépe zorientovat. Souhlasím s Vámi, že některé indície, které uvádíte jsou podezřelé a může být důvod k obavám. Na druhou stranu je také možné, že přítelův problém vězí jinde. Diagnostikování problémů s drogami na dálku přes internet není nikdy zcela spolehlivé.

Mám-li za naši poradnu vyslovit nějakou hypotézu k Vaší první otázce, tak bych uvažoval o konzumaci pervitinu (metamfetaminu), případně ale i jiných látek. O konkrétních příznacích užívání si můžete přečíst např. v TÉTO publikaci (první odkaz, od str. 33), v které je možné objevit mnoho údajů o různých psychoaktivních látkách, jejich účincích a projevech.

Co se týče pomoci. Upřímně řečeno, na takovou otázku neexistuje univerzální odpověď (už jen z toho důvodu, že neznám podrobněji celou situaci). Za sebe Vám mohu doporučit se k celé věci postavit co možná nejvíc otevřeně, zbytečně situaci nedramatizovat, ale ani nepodceňovat. Prvním krokem nejčastěji bývá si o celé věci a hlavně o Vašich obavách promluvit. Například někde venku, při společné činnosti apod., kde se budete s přítelem cítit v pohodě a v bezpečí. Začít můžete například tím, že jste si něčeho všimla. Nedoporučují se výčitky či výhrůžky, můžete mluvit o tom, že se o něj bojíte, zeptat se, jestli se s ním něco neděje, jestli bere nějaké další drogy a jak často.

Je také důležité nic neřešit ve stavu, pokud by byl přítel "pod vlivem". Pak rozhovor většinou nemá příliš smysl a obvykle není možné se konstruktivně posunout dál. Základní tipy, na co se zaměřit, najdete přímo ZDE (v článku od našich kolegů). V tomto textu pak můžete najít varianty případné léčby (pokud by se opravdu jednalo o problém s drogovou závislostí). V takovém případě by za úvahu stálo navštívení některého z drogových center či adiktologických ambulancí ve Vašem okolí (viz Mapa pomoci) a prodiskutování celé věci přímo tam, ať již sama nebo společně s přítelem.

Na úplný závěr bych Vám chtěl napsat, abyste při tom všem pomáhání příteli nezapomínala také na sebe a měla představu o hranicích Vaší podpory.

Držíme vám palce! Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality