Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Rizika kombinace MDMA, alkohol a rekreační užívání

17.11.2016

Dotaz

Dobrý den, na internetu jsem se dočetl toto: Výzkumy ukazují, že kombinované užívání alkoholu a MDMA (především během adolescence) v dávkách, které by samy o sobě nevyvolaly poškození, má vliv na neurotoxické poškození mozku a také na přetrvávající poškození paměti. Tato zjištění poukazují především na zvýšené riziko spojené se souběžným užíváním alkoholu a extáze v kontextu s nepravidelným, tzv. rekreačním užíváním. Rád bych se zeptal, co je na tom pravdy? Pod článkem není uvedený žádný zdroj nebo odkaz na zmíněné výzkumy. Ptám se hlavně na tvrzení, že se tato rizika vyskytují hlavně u rekreačních uživatelů? Připadá mi to nelogické, spíše by se takové problémy měly objevit u pravidelných uživatelů? A opravdu kombinace 1 pilulky extáze a např. 5 piv může způsobit takové problémy? Nechci rizika kombinace alkoholu a extáze zlehčovat, ale toto mi připadá spíše účelně napsané tak, aby to odradilo mladé lidi od užívání alkoholu a tanečních drog. Jsem si vědom rizik jako je přehřátí organismu nebo dehydratace apod., ale toto na mě působí jako zbytečně přehnané "strašení". Děkuji mockrát za odpověď

32416
 

Odpověď

Dobrý den Dane,

je fajn, že se zamýšlíte nad informacemi, které se lze o drogách v různých zdrojích dočíst. Totiž s informacemi, které se týkají účinků a rizik drog a především jejich kombinací, to bude vždy svým způsobem komplikované. Jednak se v tomto oboru neustále shromažďují nové poznatky a probíhají nové výzkumy a jednak je obtížné tyto poznatky zobecnit. Fungování lidského organismu je komplexní a dá se říct, že "všechno souvisí se vším".

Z toho, co mi je v téhle oblasti známo, tak kombinace alkoholu a MDMA jednoznačně zvyšuje riziko jakýchkoli potíží. Organismus je při kombinaci více drog pod zvýšenou zátěží. Tím pádem existuje i větší riziko neurotoxického poškození. Vždy ovšem záleží na celé řadě dalších okolností - užité množství a síla, případně další příměsi a také zdravotní stav konkrétního člověka. Více o tématu neurotoxicity MDMA si můžete přečíst v tomto anglickém článku.

Ohledně výskytu těchto rizik u rekreačních uživatelů také nebude až tak jednoduché odpovědět. Pokud si mohu domýšlet, jak mohlo být myšleno tvrzení v článku, tak nemuselo jít o srovnání s pravidelným užíváním. Obojí má totiž svá specifická rizika. V kontextu rekreačního užívání může dojít k jednorázovému užití většího množství alkoholu a MDMA, což zvyšuje předevím riziko akutních potíží. Na druhou stranu, jak píšete, na přetrvání potíží a poškozování organismu má větší vliv pravidelné a dlouhodobé užívání jakýchkoli drog.

Použiju příklad, na který se ptáte. Kombinace 1 pilulky extáze a 5 piv nemusí způsobit žádné dlouhodobé potíže ani poškození, zároveň při nepříznivých okolnostech může být i život ohrožující - pokud trpí člověk například nějakými zdravotnými problémy nebo pokud extáze obsahuje velké množství MDMA anebo jiné různě nebezpečné příměsi a podobně.

Na místě jsou tedy jak informace o tom, že člověku se nemusí stát nic, tak ono "strašení", s rizikem je nutné počítat vždy.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality