Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Dcera užívá pervitin

17.11.2016

Dotaz

Dobrý den, s hrůzou jsem zjistila,že dcera bere pervitin.Chtěla bych poradit co mám dělat a na koho se obrátit s radou co dál? dcera je plnoletá a léčení odmítá. Lza zjistit, že je na pervitinu závislá?Ihned jsem ji s jejím souhlasem izolovala daleko od lidí , s kterýma se stýká, má 24 hodinový dohled. Za jak dlouho můžou přijít deprese?Ona mě sampzřejmě tvrdí, že není závislá.Děkuji Jana

32414
 

Odpověď

Dobrý den Jano,

za stávající situace bych Vám doporučil objednat se na přímou konzultaci do nejbližší adiktologické poradny, kde můžete detailněji (oproti internetové poradně) probrat různé kroky a možnosti jak nadále postupovat. ZDE najdete kontakt a telefonní číslo. Je možné ji navštívit nejprve sama anebo společně s dcerou, pokud by s návštěvou souhlasila.

Případnou závislost lze zvážit na základě těchto kritérií (po srolování níže). Co se týče depresí, vše je velmi individuální, navíc vše může ovlivňovat i tzv. dojezd. Nejde pak pouze o změny nálad, ale především o tzv. craving neboli bažení, které je nutné z pohledu léčby případné závislosti brát v potaz a řešit. I z těchto důvodů je vhodnější vše prodiskutovat s profesionály osobně. Je opravdu těžké teď říct, jestli dcera má s pervitinem problém anebo se jedná o epizodu v jejím životě, která nemusí nutně znamenat potíže.

V rámci naší poradny bych Vás chtěl především podpořit v tom, abyste byla i nadále aktivní, přečetla si o daném tématu co možná nejvíce informací a měla přehled. Inspirativní může být především TENTO text a TATO publikace (odkaž č. 1, zadarmo ke stáhnutí), kde najdete také konkrétní doporučení, jak se k užívání pervitinu blízkým konstruktivně postavit. Zároveň může být důležité uvažovat nad tím, jakým způsobem s dcerou o daném tématu komunikujete. ZDE je pár základních tipů vycházejících z praxe.

Držíme palce! Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality