Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kokain a riziko infarktu

20.11.2016

Dotaz

Dobrý den, už mám nějakou zkušenost s pervitinem a extází ale ted bych chtěla zkusit kokain ale na internetu jsem četla že zvyšuje riziko infarktu a mozkové příhody. Jak moc velké riziko to je, když pervitin mi nijak zatím neublížil ? Budu si ho dávat poprvé a ráda bych věděla jestli se mi může něco stát když si dám a popřípadě jak tomu předejít ? Extaze mi dobře nedělá ale s pervitinem problem nemam. Akorát dnes mě při dojezdu pálilo trošku na hrudi a to většinou mam jenvtakovy tlak ktery je pry normalni. Je to nebezpečné ? Může to znamenat že kokain by mi mohl i napoprve přivodit infarkt nebo něco podobneho ? Taky jsem četla o alergii na koks ktera je po požiti smrtelna ? Muzu ji mit ? Takže hlavni otazka je, jestli se mi neco muze stat nebo muzu umrit ? Dekuji za odpoved

32408
 

Odpověď

Dobrý den Pavlo,

děkujeme za Váš dotaz. Oceňuji, že se snažíte získat co nejvíce informací o možných rizicích užití kokainu ještě před jeho vyzkoušením.

Kokain je podobně jako pervitin silná stimulační droga. Při stimulaci kardiovaskulárního aparátu pak dochází ke zvýšení krevního tlaku a zrychlení srdečního rytmu, což představuje pro srdce zvýšenou zátěž. Velmi pak záleží na užitém množství, čím větší dávka, tím vyšší účinek. Tyto projevy obvykle odezní krátce po skončení účinku užité látky. Vážnými zdravotními komplikacemi po užití kokainu jsou nejvíce ohroženi lidé, kteří již mají nějaké kardiovaskulární onemocnění (arytmii, prodělaný infarkt, vrozené vývojové vady a podobně). U těchto lidí je větší riziko, že dojde ke zhoršení zdravotního stavu nebo k rozvoji akutní hypertenze, infarktu či cévní mozkové příhody. U mladých zdravých jedinců k tomuto naštěstí dochází pouze výjimečně. Ve svém dotazu ale píšete také o tom, že jste naposledy při dojezdu cítila pálení a tlak na hrudi. Tyto obtíže mohou kromě užití pervitinu souviset ještě s něčím jiným, například nějakým zdravotním problémem a pokud by se tyto projevy opakovaly, doporučuji navštívit Vašeho praktického lékaře. Tato poradna ve svém týmu lékaře bohužel nemá, zároveň takto na dálku je nemožné odhadovat Váš zdravotní stav.

Co se týče alergie na kokain, nepodařilo se mi o tomto problému najít relevantní informace, domnívám se však, že se bude jednat o velmi ojedinělou záležitost. Rizikem však nemusí být pouze případná alergie. Nebezpečí může představovat také záměna kokainu za jinou látku či nízká čistota kokainu a přítomnost různých příměsí s neznámým účinkem. Užívání psychoaktivních látek může mít za následek také zhoršení psychického stavu či rozvoj psychických onemocnění. Obecně se tedy dá říci, že při každém užití drog se vystavujeme určitému riziku. Pokud se i přesto rozhodnete kokain vyzkoušet, můžete případným negativním dopadům alespoň částečně předejít dodržením následujících doporučení.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality